Три алтернативи за магистрала Русе - Велико Търново

1
Обявиха обществената поръчка за идеен проект на магистралата Русе - Велико Търново
Обявиха обществената поръчка за идеен проект на магистралата Русе - Велико Търново

Дългоочакваната обществена поръчка за проектиране на ново трасе, което да свързва Русе и Велико Търново с автомагистрала е вече факт.

Тя е обявена във вчерашния 27 март от Агенция "Пътна инфраструктура".

Въпреки, че областният управител на Русе Стефко Бурджиев заяви, че това се е случило още през януари, още 2 месеца бяха нужни на АПИ, за да оформи необходимата документация и условия за провеждането й.

На среща между депутатите от 19-ти МИР, регионалния министър Лиляна Павлова и директора на Агениция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров вече бе договорено двата града да се свържат с магистрала.

Според заданието за изработване на идеен проект за АвтомагистралаРусе- Велико Търново” трябва да се проучат минимум три възможни ситуационни варианта по нов терен извън трасето на съществуващия път I-5.

Предвижда се да се изследват по-съществените социално - икономически последици от реализирането на проекта и посочат мерките за ограничаване на въздействието върху околната среда.

Сравнението на вариантите трябва да включва технико - икономически аспект – като се ползват данните от проектната разработка, включително изводите посочени в раздел „Транспортно – експлоатационни разходи” и екологичен – като се ползват данните, препоръките и изводите посочени в раздел "Опазване на околната среда". Задължение в тази част е да се отчете и необходимостта от отчуждаване на земя – по размер на засегнатата площ, по брой имоти, по вид собственост, по вид територия и по предназначение, по стойността на обезщетенията и вноските за промяна на предназначението.

Въз основа на цялостните резултати и сравнения, както и на постановени решения, свързани с екологичното законодателство, трябва да се направи заключение с препоръки за избор на целесъобразен вариант.

Изпълнителят ще има ангажимент да извърши и необходимите съгласувания на идейния проект с всички министерства, в чиито ресор са експлоатационните дружества (НКЖИ, ВиК, Електроразпределителни дружества, Телекомуникационните дружества, Напоителни системи и всички други), както и Министерство на културата при засягането на недвижими културни ценности и строежи в техните граници и охранителните им зони, Министерство на околната среда и водите, Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи за наличие на специални обекти. Съгласуване следва да има и с административните структури, чието разрешение, съдействие или становище е необходимо за изпълнение на проекта, в това число Общини, Областни администрации, „Електроенергиен системен оператор” ЕАД, "Геозащита Русе" ЕООД и др.

Отстраняване на недостатъците на проекта, установени в хода на извършване на проверките от възложителя АПИ или негов консултант, изпълнителят следва да извърши за своя сметка.

Прогнозната стойност на всички предвидени по обществената поръчка дейности, които следва да се извършат за срок от 120 дни, е 1 250 000 лв. без ДДС. Оферти или заявления за участие по нея се приемат до 7 май 2015 г.

Междувременно участъкът от съществуващия път I-5 между Русе и Бяла продължава да е с най-голям травматизъм у нас.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари