28 ден недоволство: Блокади, гладна стачка и оферта от Борисов

1
Четирима от протестиращите в София са в гладна стачка, а в сряда един от тях бе закаран в болница
Четирима от протестиращите в София са в гладна стачка, а в сряда един от тях бе закаран в болница Снимка: БГНЕС

Въпреки заявената от премиера Бойко Борисов готовност да се оттегли, протестът продължи в сряда с блокади на ключови кръстовища в центъра на София и гладна стачка

Бурята в столицата в следобедните часове отнесе част от палатковия лагер на майките от "Системата ни убива" пред Софийския университет, но протестиращите обявиха, че остават, докато правителството "Борисов" и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставка, пише Mediapool.bg

"Оставаме, докато не се случи това, за което сме тук, а именно оставка на Гешев, оставка на Борисов и промяна на изборните правила, за да може да са ясни", каза един от протестиращите пред БНР.

"Борисов е готов да си тръгне, но ние не се надяваме на чудеса. Ще го повярваме като се случи. За мен лично беше някаква много странна конференция. Дали им набиваше канчетата, дали им набиваше акъл на хората, но в крайна сметка, за мен лично, това изтичане на информация къде ще бъде срещата и кога и начинът, по който се проведе - с всичките тези техни частни охранители, които направиха ексцесиите с протестиращите - за мен това беше с цел да се опита да настрои общественото мнение срещу нас. Ние затова решихме да останем тук, на един от лагерите. Хората, които седят тука, не са ходили там да се разправят. Ние си имаме нашата цел, която е ясна. Ние имаме мирен протест и ще отстояваме нашите искания до край", допълни той.

"Какво, значи дайте аз ще се махна, ама оставете ми ортаците да крадат, аз ще им диктувам отстрани, няма как да стане, г-н Борисов, довиждане“, каза друг протестиращ от лагера на Орлов мост.

Гладна стачка: Един от протестиращите е с влошено здраве

Четирима от протестиращите в София са в гладна стачка, а в сряда един от тях бе закаран в болница.

Владимир Генов е в много тежко състояние, след като вече шесто денонощие мъжът отказва да се храни и не пие течности.

Вчера мъжът разказа пред БНТ че е много изтощен и едва се изправя на крака. Днес състоянието му рязко се и влошило и останалите протестиращи в палатковия лагер са успели да го убедят поне да пие вода и да извикат Спешна помощ.

Линейката е откарала Владимир Генов в болница.

"Той е пред кома. Очакваме всеки момент да изпадне в кома и се надяваме това да не се случи в момента, в който спи. Прегледан е от лекар, предупредени сме, но той изрично заявява, че не иска да търси никаква помощ и да не бъде лекуван в никакво здравно заведение, което е изключено, разбира се, но това е невъзможно, но е декларирал дори това в писмен вид", обясниха хората от палатките.

По-късно от бившата окръжна болница "Света Анна" съобщиха, че "58-годишният мъж, обявил гладна стачка пред МС", е бил приет в Спешното отделение на лечебното заведение.

Прегледан е от спешните медици в болницата. Пациентът е бил във видимо добро състояние, без установени здравни проблеми. Не е имал показания за болнично лечение.

Отказал е допълнителни изследвания и се е подписал, че напуска болницата по собствено желание. От болницата също така информираха, че мъжът е здравно неосигурен повече от 5 години, което не отменя правото му да получи спешна помощ при нужда.

Състоянието на другите трима гладуващи е по-добро.

Те обявиха, че няма да се откажат от радикалната си форма на протест, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари