24 часа: Делян Пеевски се завръща в политиката

1
Очаква се да бъде включен в кандидат-депутатските листи на ДПС за предстоящите избори
Очаква се да бъде включен в кандидат-депутатските листи на ДПС за предстоящите избори Снимка: Свободна Европа

Очаква се да бъде включен в кандидат-депутатските листи на ДПС за предстоящите избори

Делян Пеевски е взел решение да се завърне официално в политиката, съобщи „24 часа“, които се позовават на  достоверен източник в Движението за права и свободи.

Той е приел предложението да бъде включен в кандидат-депутатските листи на партията за изборите през ноември. Няколко разговора с него са били водени през последните дни на най-високо ниво от ръководството ДПС, включително и от председателя Мустафа Карадайъ, твърди източникът ни в централата на движението.

Пеевски беше четири последователни мандата депутат в Народното събрание, но през април тази година, изненадващо, сам се отказа да бъде включен в листите на движението. Политикът беше получил номинации от почти всички областни организации на ДПС.

Според осведомени на извънредните избори през юли Пеевски отново е бил поканен да се кандидатира за народен представител, но за втори път е отказал. Мотиви и при двата случая не бяха оповестени публично. Предположенията бяха, че е решил да следва постепенното си оттегляне както от медийния бизнес (продаде вестниците си в началото на 2021 г. на новите собственици на Виваком и Нова телевизия ), така и от политиката.

Сега обаче от ДПС очевидно са били твърде настоятелни той да приеме номинациите на партийни организации. Според коментарите в централата бившият депутат бил изключително разпознаваем в страната и щял да защитава интересите на партията, но вече в парламента.

В последните месеци знакови фигури от движението публично подкрепиха Пеевски след наложените му санкции по закона “Магнитски”. Зад него застана и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, а в Брюксел евродепутатите на движението и либерали “вдигнаха” казуса на европейско ниво.

В движението очакват, че включването на Пеевски в депутатските листи със сигурност ще предизвика бурни и разнопосочни реакции от останалите партии. Но в ДПС били убедени, че ако той влезе в парламента, ръководството на партията и самият Пеевски щели да имат възможността много по-активно да работят за изчистване на името му от обвиненията.

Очаква се Делян Пеевски да бъде включен в две кандидатски листи, каквато беше и досегашната практика, но за момента не е известно в кои райони. Няколко местни структури издигнали неговата номинация и най-вероятно утре, когато ДПС обяви, че ще номинира свой кандидат за президент, ще са ясни и водачите на листи за новия парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди години, по време на рекламите, можеше да идеш до хладилника. Сега можеш да идеш и до Кауфланд...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари