200 пътници на БДЖ по чудо се разминаха с трагедия

0
Два влака се разминаха с челен сблъсък за секунди на гара "Караджалово"
Два влака се разминаха с челен сблъсък за секунди на гара "Караджалово"

Два влака се разминаха с челен сблъсък за секунди на гара "Караджалово"

Два влака у нас с общо 200 пътници в тях се разминаха за секунди с челен сблъсък на гара „Караджалово“ край Първомай. От съобщението на БДЖ става ясно, че причината за опасното разминаване е човешка грешка. Железопътният експерт Людмил Иванов обясни, че специална европейска система в мотрисата и на релсите би елиминирала човешкият фактор напълно.

Ако локомотивът разполагаше със система ЕRТМS, то преминаването на червен сигнал е невъзможно. Това е система за управление на влаковото движение, която е общоевропейска и унифицирана. Тя се състои от две части. Едната е на локомотива, а другата се намира на железния път и около него. Като на локомотивът в случая е нямало сензор“, заяви експертът по цифровизация и управление в жп транспорта, цитиран от bTV.

Иванов добави, че сензорите не може да са само на релсите.

Локомотивите не разполагат с тях и в момента има един единствен от държавните железници, който има подобна системата и е напълно функционална или поне така твърдят от НКЖИ. Става дума за линията между Септември и Пловдив и от района на Пловдив до Свиленград. Тя е ниво едно, предвидено е изграждането по направлението на технологията от ниво 2. По самата линия, на която на косъм да се случи трагедия, се твърди че, функционира системата със сензорите, но няма сигнал. Ние имаме бализи и всичко поставено на пътната линия, но нямам оборудван локомотив“, уточни експертът.

„Ако всички бе наред, системата щеше да предвиди това нещо и влакът щеше да спре преди червения сигнала. Но в момента е намесен човешкият“, каза Иванов.

Предвидено е да се закупят 108 подобни сензори за локомотивите, като за момента са заявени 64 от БДЖ, останалите са частни превозвачи или другия - Държавен товарни превози. Те ще бъдат финансирани по националния план за възстановяване устойчивост, като стойността на цялостно на проекта е около 126 милиона.

Засега у нас няма забрана по модернизираните отсечки да се движат влакове без пасваща система. По план устройствата трябва да са налични до 2026 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари