200 000 деца липсват от образованието

0
За 24% от първокласниците българският не е майчиният им език
За 24% от първокласниците българският не е майчиният им език

Малко над 200 хил. деца на възраст между 5 и 18 години липсват от образователната система, заяви по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Констатацията на министъра идва след засичане на информационните системи на ГРАО и Министерството на образованието и науката (МОН).

Голяма част от тези деца са трайно извън страната, други живеят на различни адреси, които ще трябва да бъдат обходени, трети вече са се записали (към 15 септември) в образователната система.

Ще имаме информация за всички деца и ученици най-рано към 15 октомври, посочи Вълчев. За всяко дете ще има данни дали е в системата, или е в чужбина.

До вчера 1100-те екипа за съвместна работа и включване в образованието са посетили 50 хил. адреса. Екипите включват педагогически специалисти, представители на Агенцията за социално подпомагане, на Държавната агенция за зарила на детето, на детски педагогически стаи.

Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца, обясни Вълчев.

Заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложим и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище, каза той.

Процентът на преждевременно отпадане у нас е между 13 и 14, или между 130 и 150 хил. деца – те не са завършили гимназиален етап, една значителна част от тях са отпаднали по-рано.

Това е значително предизвикателство пред страната, отбеляза Вълчев.

Много важно е децата да посещават и детска градина, за да може в първи клас най-малкото да знаят български език, каза още министърът.

За между 18 и 24% от първокласниците българският не е майчиният им език, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари