2 см разлика в дължината на роял определят победител в обществена поръчка

0
Българските представители на едната от световните фирми за изработка на концертни рояли твърдят, че тази обществена поръчка в музикалния сектор у нас е направена така, че да бъде спечелена от конкретен доставчик
Българските представители на едната от световните фирми за изработка на концертни рояли твърдят, че тази обществена поръчка в музикалния сектор у нас е направена така, че да бъде спечелена от конкретен доставчик Снимка: bTV

Поръчка за 400 хиляди лева и разлика от само два сантиметра между конкурентите за нов роял в Държавната опера в Пловдив

Българските представители на едната от световните фирми за изработка на концертни рояли твърдят, че тази обществена поръчка в музикалния сектор у нас е направена така, че да бъде спечелена от конкретен доставчик, разкрива bTV

Вече 40 години в Пловдив не е купуван нов музикален инструмент. „Много световни артисти отказват да изнасят концерти в „Eвропейската столица на културата“ поради липса на добър професионален инструмент“, казват от там.

Операта обявява конкурс за роял. Двама се включват в състезанието. Петър Савчов е представител на едната фирма, изработила този модел.

Фирмата не печели поръчката. Савчов казва, че е направена така, че да съответства на параметрите на конкретен модел и вносител. Едва два сантиметра не достигат на концертния роял, за да отговаря на критериите в обществената поръчка. „Изискването беше минимум 274,максимум 280. Нашия е 272“, казва Савчов.

Роялът на фирмата, спечелила поръчката, е с дължина точно 274 сантиметра. „Имаше нещо подобно с поръчката за автомобили за НС. Точно определена марка беше спечелила. По същия начин стана и с роялите“, казва Савчов.

90 процента от поръчките за рояли в България печели същата фирма, избрана и в Пловдив. Потърсихме за коментар и Държавната опера в Пловдив. От там предпочетоха да отговорят писмено.

Операта не е ограничила по никакъв начин възможността за участие на български или чуждестранни производители, доставчици или дистрибутори, нито възможността им за участие като обединения в обществената поръчка“, казват от операта.

Петър Савчов не обжалва решението. „Борбата ни е този закон да бъде променен и когато се възлагат обществени поръчки да бъдат направени за всички“, казва Савчов.

Все пак в музикалните среди не е тайна, че спечелилият в Пловдив роял е най-предпочитаният инструмент за пианистите в света.

Очаква се роялът да бъде доставен в Пловдив в края на тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари