170 милиона лева субсидия изостри апетита за частни влакове

0
Държавните железници може да имат конкурент за първи път от 135 години, което ги накара да обещаят, че ще пуснат вагони с екстри, но от средата на 2024-а
Държавните железници може да имат конкурент за първи път от 135 години, което ги накара да обещаят, че ще пуснат вагони с екстри, но от средата на 2024-а Снимка: Dunavmost

Русенската “Булмаркет” се е отказала от лиценз за превозване на пътници

135 г. след създаването си БДЖ може да се сдобият с конкурент при превоза на пътници. Пловдивската компания ПИМК е поискала лиценз да возят хора с влакове. Фирмата е една от големите в автотранспорта, има и жп поделение за товарни превози, а през терминала в Пловдив развива интермодални превози - качва тирове на влак.

От транспортното министерство посочиха, че до този момент други компании не са поискали лиценз за жп пътнически превози. Според експерти в транспорта капацитет за това има и русенската “Булмаркет”, която вече извършва товарни превози. Собственикът на “Булмаркет” Станко Станков каза, че са обсъждали дали да кандидатстват за лиценз, но са се отказали, информира вестник "24 часа".

Намеренията за частни влакове експертите обясняват с това, че в края на 2024 г. изтича договора за обществена услуга на БДЖ с държавата, който компанията спечели през 2009 г. По него всяка година фирмата получава над 170 млн. лв. субсидия.

В жп средите се говори, че е възможно да кандидатстват и чужди компании. Зависело обаче каква процедура ще обяви държавата. Ако е за националната мрежа или за цели зони, които да обхващат няколко населени места, тогава БДЖ трудно щели да бъдат победени. Но ако се обяви процедура за отделни линии, тогава частни компании се очаквало да проявят интерес към тези, които се ползват най-много, и имали шанс да ги спечелят.

От транспортното министерство уточниха, че окончателно решение за обхвата на обществената услуга ще се вземе, след като бъде финализирано пазарното проучване на жп сектора. Тогава ще се решава и как ще се процедира с новите влакове за 2,8 млрд. лв., които ще се купуват с пари по плана за възстановяване.

Поръчката за тях бе спряна от новия министър Георги Гвоздейков, за да се преработят условията.

Очакванията на министерството са до края на тази година анализът да е готов. Така в първата половина на 2024 г. ще стартира процедура за възлагане на новия договор за обществена услуга, който да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

В БДЖ се готвят за евентуална конкуренция и планират обновяване на вагони и локомотиви, ремонт на стари. Железниците имали и нови критерии за комфорт при пътуване. Те включват във вагоните да има LED осветление, електрически контакти, USB изводи, климатик, вътрешна и външна информационна система. Тези “екстри” обаче ще са налични през втората половина на 2024 г. Освен това щели да приложат изцяло европейския регламент за пътуването с влак, включително и възможността за компенсиране на клиентите в случай на закъснения.

Предвиждат и подобряване на електронните услуги и възможностите за онлайн покупка на билети. А до края на тази година БДЖ щели да работят върху по-добър график за движение на влаковете, за да се намалят закъсненията и да се премахнат допълнителните спирания.

Ще се разработва и изцяло нова търговска тарифа за превоз на пътници с допълнителни отстъпки в зависимост от комфорта на пътуване и др.

И докато от БДЖ планират как най-после да станат съвременна компания с онлайн услуги, ръководството бе сменено за пореден път.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари