17 години от смъртта на загиналия в Кербала Антон Петров

3
Ще бъдат положени цветя пред гробната могила на русенския герой
Ще бъдат положени цветя пред гробната могила на русенския герой

С военен ритуал и панихида днес в Карлово ще почетат паметта на петимата български военнослужещи, загинали при нападението на българската база "Индия" в Кербала, Ирак.

Това съобщиха от командването на 61-ва Стрямска механизирана бригада, откъдето организират поклонението. Отбелязването на 17-та годишнина ще се състои пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, намиращ се пред военното формирование, от 11:00 часа.

На този ден през 2003 г. базата "Индия" в Кербала, където бе разположен първият български батальон, бе атакувана с камион-бомба. Вследствие на атаката загинаха майор Георги Качорин, командир на рота; старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод; и офицерските кандидати Иван Инджов - командир на отделение, Антон Петров - командир на отделение, и Свилен Киров - мерач. Всичките те са повишени в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци бяха тежко ранени, а базата - сериозно повредена.

От първата година до днес военните поделения, част от които бяха загиналите, участват в поклонения пред паметта на своите колеги и по родните им места.

Цветя в знак на почит от Силите за специални операции - Пловдив, днес ще бъдат положени пред гробните могили на Николай Саръев - в Крумовград, и Антон Петров - в Русе. Поклонение ще има и пред гроба на Иван Инджов в Казанлък и на Георги Качорин - в Разлог, уточниха от бригадата в Карлово.

Въпреки пандемичната обстановка, колегите на Антон Петров 61-ва Стрямска механизирана бригада ще отдадат почест пред гроба му в гробищен парк „Чародейка“ в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари