16 години от трагедията край Червен бряг

0
Осем души загинаха при пожар във влака София - Кардам
Осем души загинаха при пожар във влака София - Кардам Снимка: БГНЕС / архив

Осем души загинаха при пожар във влака София - Кардам

Изминаха 16 години от трагедията във влака София - Кардам край Червен бряг.

Осем души загинаха, а девет бяха ранени при пожар във влака. Четирима от пострадалите бяха настанени в болницата в Червен бряг без опасност за живота. От тях най-тежко е състоянието на 47-годишния служител от „Транспортната полиция” Милчо Атанасов. Той бе приет през нощта на четвъртък срещу петък с масивен миокарден инфаркт.

Трагичният инцидент е станал малко преди полунощ, като вероятната причина за огъня е счупена луминесцентна лампа. Една от жертвите на пожара може би е дете. Това е най-тежката железопътна катастрофа у нас от 1992 година насам.

Сигналът за пожара, избухнал във влака, е получен около 23:30 часа. Счупена луминесцентна лампа е вероятната причина за инцидента, сочат събраните от МВР свидетелски показания. След счупването на лампата в купе номер 6 в кушет вагона се запалило пердето, а от там огънят се преместил в целия вагон. Малко след това пожарът е обхванал и съседния спален вагон. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев посети мястото на трагедията още през нощта.

По принцип всеки вагон минава през ревизия. За да бъде пуснат в действие, той трябва да отговаря на изискванията за стандартите”, каза Мутафчиев.

Окончателният брой на загиналите е осем, като по непотвърдена информация сред тях има и дете. Това съобщи директорът по безопасност в БДЖ Иван Лалов, който също беше на мястото на събитието: „Имаме информация от двама трима свидетели, че в 6-о купе е имало и по-буйна компания, която може и да е предизвикала пожара. Хората са скачали през прозорците и вратите. Паниката е създала тази трагедия”.

Лалов обясни, че пожарът може да е умишлен. Министър Мутафчиев също не изключи тази версия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    гост
    От тая статия, само заглавието е вярно!!! Даже броя на жертвите е грешен, а останалото няма да коментирам - срамно е!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари