1500 лева е средната заплата у нас

0
Най-голямо увеличение има в здравеопазването и държавно управление
Най-голямо увеличение има в здравеопазването и държавно управление Снимка: Dunavmost

Най-голямо увеличение има в здравеопазването и държавно управление

Заплатите у нас растат най-вече в здравеопазването и в държавното управление, показват последните данни на НСИ. През първите три месеца на тази година средното възнаграждение в сектор “Хуманно здравеопазване и социална работа” се увеличава с 27,1% спрямо същия период на миналата година, а в “Държавно управление” - с 18,5%, информира Труд.

Общо средната заплата в страната се е повишила с едва 1,7 на сто спрямо края на 2020 г. и с 11% за година и в края на март стига 1500 лева. В същото време обаче има сектори, в които възнагражденията намаляват през тази година. Заради пандемията и затварянето на част от бизнесите заплатите в културата, спорта и развлеченията са с 6,8% надолу, като средната за сектора е 1007 лева. Спад има и в парите, които получават работещите в хотелите и ресторантите - с 2,7 на сто, като средното възнаграждение за сектора е едва 717 лева в края на март.

Традиционно най-високи заплати дават в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”,

където влизат и ИТ специалистите, затова и там средната заплата е над два пъти по-висока от тази за страната - 3613 лева в края на март.

Заради вдигането на възнагражденията в администрацията, на лекарите и учителите средната заплата в обществения сектор се увеличава със 17,2%, докато в частния с 8,8 на сто за година, показват още данните на НСИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес го дават 42 градуса. Дали да не си обуя сандалите без чорапи?

Харесай Дунавмост във Фейсбук