140 години дипломатически отношения с Русия

0

В Русе бяха отбелязани 140 години от установяването  на дипломатически отношения с Русия.

Областният управител Галин Григоров отправи поздравления към председателя на Общинския съвет на „Съюз на пенсионерите регион РусеКрасимира Маринова по повод по организирането и провеждането на тържествен конерт-рецитал под надслов „С Русия в сърцето“.

Във връчения поздравителен адрес от негово име се казва:

„Единството между българи и руси винаги е било пример не само за установени отношения между държавници, но и за духовна близост между двата народа!...

Нека днес, когато отбелязваме тази бележита годишнина, си припомним своето минало, да се преклоним пред онези, които съхраниха и предадоха българския дух и култура, за да ни има днес и да продължим тяхното дело!...“

В поздравителния адрес се припомня още, че руски архитекти създават множество емблематични сгради в следосвобожденска България, сред които е и Народното събрание, Военния клуб, а също и храм-паметника „Александър Невски“. Внимание беше обърнато и на ролята на граф Игнатиев за създаването на самостоятелна българска църква, както и върху дейността на руските книжовници, допринесли за написването на жития на българските светци.

Инициативата, която е посветена на 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения с Русия, се проведе днес в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Празничната програма включваше рецитали на познати български и руски стихотворения, както и множество песни и танци.

Сред присъстващите бяха още генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, народните представители Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов, представители на Областна администрация Русе и Община Русе, множество жители и гости на града, както и председателят на Руския клуб в града Мевлюха Станчева.

Поздравителен адрес беше връчен и от името на кмета Пламен Стоилов, както и от името на председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно управление и народен представител Искрен Веселинов.

По време на събитието беше почетена и паметта на загиналите в авиокатастрофата на летище „Шереметиево“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари