Първата коледна елха в България се появява в Русе

4
Символът на Коледните празници е тук от зимата на 1878 година
Символът на Коледните празници е тук от зимата на 1878 година

Символът на Коледните празници е тук от зимата на 1878 година

Първата коледна елха в България се появява в Русе. Любопитната история разказва директорът на музея професор Николай Ненов. За нейната поява като украса на зимните празници свидетелстват и снимки от къщата на Любен Каравелов в града.

Ето и целия разказ, споделен от русенските историци:

Едва ли има русенец, който да се изненада от твърдението, че за пръв път в България коледна елха се появява в Русе. Но с помощта на визуалната антропология можем да потвърдим, че от зимата на 1878 г. този безспорен днес знак на коледните празници вече е в Русе.

Доскоро се приемаше, че коледното дърво прониква у нас с руските войски по време на освободителната война от 1877-1878 г., като се предполага, че имперските офицери и войници са празнували в обстановка, която включва елха, гирлянди и друг вид подобна украса. От свидетелствата и спомените знаем дори за доставките на шампанско и шоколад за руския цар, но сведения за коледни тържества и елха към момента не са известни.

Във времето на Модерността се появяват празници, които освен религиозно съдържание имат и важни светски елементи, какъвто е случаят с Рождество Христово. Знае се, че коледното дръвче се появява в британския кралски двор след сватбата на кралица Виктория с Албърт, който е германец, от рода на Сакс-Корбуг Гота. Старата немска традиция за украса на елха за рождението на Христос се възприема и в британския двор, откъдето като мода на времето се разпространява в целия свят. В тази връзка или поради близкото немско влияние, старите виенчани започват да украсяват своите къщи с вечнозелени дръвчета, които са безспорен символ на Рождество Христово. Украсата с елха се прави извън къщата, като дръвчето се закрепя на фасадата или на специална стойка. Това е специфична мода, която с времето преминава, заместена от примера на дворцовата украса – пищна и цветна или според възможностите за декорация на елха в конкретния дом. В края на 19 век в дворците на Австро-Унгарската империя има богато украсени елхи, които се появяват и по пощенски картички.

В българския фолклорен свят ела/ елха е обреден атрибут, който присъства в най-важните моменти при смяна на социалния статус или годишния цикъл – при сватба (ела се вива, превива, мома се с рода прощава), както и при коледуване. Царят на коледарите води младежите, като държи в ръка своя жезъл, във формата на „световно дърво“, наричано „ела“, „стрела“ или „бахча“, украсено с колач, ябълки, пуканки, чемшир. Наличието на тази обредна „ела“ прави обяснимо присъствието и на коледното дръвче, украсявано в началото по същия начин – с нанизани гирлянди от пуканки и сушени плодове.

Появата на коледна украса и иглолистно дърво в българските къщи е безспорно западноевропейско влияние, което първоначално се наблюдава сред елита на българското общество. Тъкмо поради това откриваме коледна елха на къщата, в която живее Любен Каравелов в Русе. Знае се, че той пребивава преди това в различни места, сред които са Белград и Букурещ, европейски столици, подвластни на модните тенденции. През тях коледната мода на Виена достига и до Русе.

Любен Каравелов умира в Русе на 21 януари 1879 г.. Запазена е фотография, която отбелязва трагичния факт, като документира къщата и входната врата на дома на известния писател. На снимката се вижда едноетажна къща, покривът на която има нови водосточни тръби. В централната част е разположена голяма дървена врата, направена за да влиза каруца в двора, а част от нея се отваря за домакините. Цялата врата с част от зида са покрити с черен плат, от двете страни са пуснати черни флагове, а отляво на вратата е окачен голям фотографски портрет на Каравелов в рамка. Под него има текст, който не се чете, но вероятно описва жизненият път на големия революционер и писател.

От двете страни на вратата са закрепени две елхи. Те нямат украса, но присъстват на снимката, като елемент от коледната украса на дома на Каравелови. Точно те са първите регистрирани у нас елхи, поставени специално за Коледа, като част от виенската мода. Вероятно това не е било единствената украсена къща за Коледа по това време, но от това време няма множество снимки на града. Фотографията от къщата на Каравелов е създадена от фотографа С. Вартанян, заможен майстор на светлината, който работи със собствени картони – подложки на снимките, отпечатани във Виена.

В книгата “Виена. Светът от вчера в цвят“ на Кристиан Брандщетер, са представени 312 илюстрации от 1891 г. на ръчно оцветени стъклени диапозитива, сред които се откриват къщи, украсени с коледни елхи. Всички те са поставени извън дома, за да се виждат от улицата.

Коледната елха днес е много популярна и намира място дори в църковните храмове. Деца, които изучават предмета „Религия“, от 2010 г. украсяват елха в църквата Света Троица в Русе, с благословението на дядо Неофит тогава, а днес с подкрепата на дядо Наум. Тази практика не се среща често по други места, което показва отвореният поглед към празник, който сплотява хората и ги прави по-добри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Майтап
    Този човек не е добре. Предните му глупости. Никакъв срам. Трябва да се лекува.
  • -7
    3
    Alèx
    Защо обръщате истори ята? ЕЛХАТА ЗАДЪЛЖИТ ЕЛНО Е НАТОВСКА И ЕВРО АТЛАНТИЧЕСКА! Оня ден си купих руска салата и смених етикета с УКРАИН СКА САЛАТА!
  • 4
    2
    Чичо
    Пенчо за нищо не е виновен.Виновни сме ние(многото) русенци,които не гласуваха,а само дървените глави излязоха верни на партията БКП и макар и малко си го избраха!
  • 5
    1
    Въпрос
    За първата коледна елха в България разбрахме, кок е първият кмет в историята на Русе, прославил се с некомпетентното и некадърното си управление? Познахте ли отговора на въпроса, русенци? Със сигурност не ви е затруднил, защото случаят е от близко време.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари