12 души са извадени изпод руините в Турция

0
Броят на жертвите на труса продължава да расте
Броят на жертвите на труса продължава да расте Видео: БНТ

Няма загинали или пострадали българи след силното земетресение в Турция.

Броят на жертвите на труса продължава да расте - до момента е потвърдена смъртта на 21 души, ранените са повече от хиляда. Досега, изпод руините са извадени 12 души, десетки са в неизвестност. Върви мащабна операция по издирването на оцелели в 7-те засегнати провинции, предаде БНТ.

Земята започва да се люлее малко преди 9:00 часа вечерта местно време. Епицентърът на труса, който е със сила 6,8 по Рихтер, е край град Сивридже, провинция Елязъг.

Това е на около 550 км източно от Анкара. Нанесени са сериозни материални щети. Рухнали са десетки сгради. На места няма ток. Разчистването на отломките започва почти незабавно. Регистрирани са около 200 вторични труса Сериозно засегната е провинция Малатя. Хиляди прекараха нощта на открито.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че следи ситуацията и институциите правят всичко възможно, за да се справят с последствията. В района на бедствието вече работят близо повече от 1 100 спасителни екипа от 28 турски провинции. В ход е акция по издирването на оцелели под развалините. На терен работят 225 единици тежка техника. Доставени са около 1 700 палатки и повече от 9 000 одеяла. По места са създадени кризисни центове, които координират работата на спасителите и насочват нуждаещите се от помощ.

Турция се намира в сеизмично активен регион и земетресенията там не са рядкост.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева изразиха съболезнования.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари