10 смъртоносни вируса, които са винаги около нас

1
От незапомнени времена вирусите придружават хората, паразитират и мутират
От незапомнени времена вирусите придружават хората, паразитират и мутират

От незапомнени времена вирусите придружават хората, паразитират и мутират, придобивайки все нови свойства, за да оцелеят в човешкото тяло.

Човекът от своя страна непрекъснато търси начини за ефективна борба с вирусите, пише Актуално. Това са ваксини, серуми, плазма с антитела и различни лекарства, които имат антивирусен ефект.

Веднъж на 100-200 години се появяват както вирусни, така и бактериални инфекции, но през последните три века сме атакувани предимно от вируси. Това отново се дължи на тяхното разнообразие, активна мутация и малък брой специфични лекарства.

1. Бяс: смъртност - 100%

Това заболяване съществува от много векове и няма да изчезне, докато хората са заобиколени от животни - домашни и диви. Вирусът се предава чрез ухапвания в слюнката на заразени животни. Вирусът навлиза в тялото и след няколко седмици или месеци може да доведе до смърт.

2. Ебола: смъртност - 90%

По-рано тази инфекция се наричаше хеморагична треска. Към днешна дата са открити 4 вида вируси, които провокират Ебола. Вирусите се предават при контакт с физиологичните (и патологичните) секрети на заразения. Проявите на инфекция са изключително болезнени: кожен обрив, диария, повръщане, чернодробна и бъбречна недостатъчност, кървене от всички места. Смъртността е около 90%.

3. Треска Лухо: смъртност - 80%

Близък роднина на вируса, който причинява треска Ласа. Общо в света са регистрирани 5 случая на заболяването. Четиримата заразени са починали. По този начин смъртността е 80%, но ако вирусът се разпространи по-нататък, може да бъде по-лошо. В природата вирусът на треска Лухо се намира в телата на гризачи, контактът с тяхната урина или екскременти може да ви разболее.

4. Марбургски вирус: смъртност - до 90%

Предава се чрез контакт с всякакви човешки течности, включително кръв. Освен това заразата се пренася от прилепи и диви маймуни, които туристите обичат да хранят.

Проявите са подобни на тези на Ебола, а смъртността е до 90%. Смъртта обикновено настъпва от масивно кървене от всички физиологични отвори.

5. Едра шарка: смъртност - до 90%

Днес вирусът на вариола се среща само в лаборатории и се счита за биологично оръжие. По едно време, когато едрата шарка провокира епидемии, смъртността достига 90%. А онези, които успяха да оцелеят, получиха като „подарък“ ужасни обезобразяващи белези от струпеи по лицето и тялото си.

6. Маймунски херпес В: леталност - до 80%

Първоначално от заразата са засегнати само макаците. Но и хората могат да се заразят с него, ако върху кожата попаднат секрети на болни животни. Смъртност - до 80%. Прояви - главоболие, треска, слабост, болки в мускулите. След това се присъединяват диария и повръщане, задух, хълцане, изтръпване на кожата, респираторни нарушения - тогава само смърт.

7. Вирус Нипа: смъртност - до 78%

Заболяването е известно от 1999 г. и се пренася от прилепи и прасета. Едно от най-новите огнища на вируса възникна в Индия през септември 2021 г. Смъртността достига 78%, сред ключовите прояви са мозъчно увреждане с развитие на енцефалит и симптоми на настинка. Характерни са кашлица, болки в гърлото, след това слабост, преминаваща в дезориентация и кома. Няма лек за вируса.

8. Кримско-конгоанска хеморагична: смъртност - до 50%

Ако предишните инфекции заплашват най-вече онези, които пътуват много и живеят в по-топъл климат, тогава този вариант се среща в Крим, на юг. Леталитетът му варира от 10 до 50% в зависимост от това кога е разпознато заболяването. Симптомите включват настинка, кървене, диария, повръщане, шок и бъбречна недостатъчност.

Източници на вируса са гризачи, които заразяват добитъка. Хората могат да се заразят от ухапвания от кърлежи.

9. Хантавирус: леталност - над 50%

Среща се в Северна и Южна Америка, хората се заразяват от различни видове гризачи. Първоначално заболяването е много подобно на настинка - кашлица, треска и задух на фона на слабост и сънливост. Дори при пълно лечение смъртността е до 36%, без него - всички 50% и повече.

10. Треска Ласа: смъртност - до 50%

Предава се от гризачи, които могат да замърсят дрехи, спално бельо или храна с изпражненията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари