10 съвета как да се предпазим от грип

0
Грипът е класифициран в три основни типа: A, B и C
Грипът е класифициран в три основни типа: A, B и C

Грипът е класифициран в три основни типа: A, B и C

Епидемиите от респираторни инфекции всяка година са обикновено причинени от типове A и B, докато тип C обикновено причинява само лека респираторна инфекция, която не може да доведе до епидемия. Тип A грипният вирус се класифицира според хемаглутинините и невраминидазата на повърхността му. Класическите симптоми на грип включват висока температура, умора, мускулни и ставни болки, кашлица, ринит с безцветна водна секреция и и други.

1. Ваксинация

Ежегодната редовна противогрипна ваксинация остава най-ефикасният метод, с който да предотвратите инфекция с грипен вирус. Тя се състои в интрамускулно (делтоидно – в рамото) инжектиране на инактивирани вируси, които стимулират производството на антитела и при следваща среща с истински грипен вирус, имунната система бързо го обезврежда, което в крайна сметка води до липса на същинско инфектиране или много по-лека клинична изява на вирусното заболяване. Важно е да се знае, че титърът на антителата се повишава 2-4 седмици след ваксинация, което означава, че през това време сте все още податливи на грипни инфекции. Всяка година щамовете, причиняващи епидемии, са различни и затова и ваксината е различна всяка година. След ваксинация в следващите 6 месеца титърът на антителата постепенно намалява наполовина. Затова е важна ежегодната ваксинация.

Противогрипната ваксина е особено силно препоръчителна за лица над 65-годишна възраст, имунокомпроментирани пациенти – диабет, неоплазии, туберкулоза, ХИВ, кардиоваскуларни заболявания, хронични респираторни заболявания (ХОББ, астма и др.). Препоръчителна е още ваксинацията на малки деца и бременни. За по-детайлна информация винаги можете да се обърнете към вашия общопрактикуващ лекар, а за възрастните пациенти ваксината дори е безплатна.

Противопоказания за ваксинация са известни предходни алергични реакции към нея, синдрома на Guillen-Barre, когато е бил провокиран от такава ваксина и др.

2. Противовирусни препарати

Грипните инфекции са чест проблем, особено през зимните месеци. Противовирусните лекарства могат да бъдат полезни за лечение и профилактика. Тези лекарства са ефективни срещу грипния вирус, който е причина за грипните инфекции. Най-добре е да се започне лечение още при първите симптоми на грип, за да се намали риска от усложнения.

3. Ограничаване социалните контакти

Третото най-ефикасно и важно действие, което можете да предприемете, за да избегнете инфекция с грипен вирус е ограничаване социалните контакти и избягване на публични масови мероприятия при епидемия. Стоенето вкъщи е по-добрата алтернатива от това да се разболеете или пък да заразите други здрави, ако вече сте болен. Изгледайте един или два хубави филма, поглезете се с нещо приятно за хапване и прочетете хубава книга. Самоусъвършенстването винаги става в изолирана среда.

4. Храна и сън

По време на епидемия или, ако боледувате, е изключително важно да се храните достатъчно разнообразно, да получите достатъчно хранителни вещества и да почивате достатъчно и ефективно. Лошата храна и недостатъчна храна, недоспиването, излагането на студ и др. неблагоприятни външни условия намаляват защитните сили на организма и ви правят по-податливи на инфекции.

5. Витамини

Въпреки че последните актуални данни сочат, че витамин C не играе роля в предотвратяването на инфекции и простуди, със сигурност няма да Ви попречи да приемате повече витамини под формата на таблетки мултивитамини или просто повече плодове и зеленчуци. Винаги обаче внимавайте с грейпфрута и го избягвайте при прием на лекарствени средства! Той е ензимен инхибитор и блокира метаболизирането на повечето лекарствени средства, което води до хепато- и нефротоксичност.

6. Билки

Фитотерапията има абсолютно доказана ефективност при редица състояния като адитивен терапевтичен подход. Някои билки, които повишават имунните сили на организма и могат да се консумират като допълнително лечение или за профилактика са: ехинацеята, която активира Т-клетъчните лимфоцити убийци; чесънът, в който алицинът проявява бактерициден ефект и увеличава броя на лимфоцитите в единица обем кръв; черен бъз; котешки нокът; прополис, който проявява бактерициден ефект и освен това многократно повишава ефективността според различни проучвания на антибиотичната терапия при съчетания. Винаги се консултирайте с Вашия лекуващ лекар дали е подходящ приемът на определена билка по време на лечението Ви и дали няма лекарствени взаимодействия с нея.

7. Алкохол и тютюнопушене

И двата фактора могат да имат негативно влияние върху грипните състояния. Освен всичките им здравни вреди, те имат и имунокомпрометиращ ефект, което може да доведе до потискане на имунната защита на организма. Това може да го направи по-уязвим за инфекции и да доведе до по-тежки симптоми при грип. Пушенето на тютюн може да дразни дихателните пътища, което може да увеличи риска от усложнения като бронхит или пневмония. Алкохолът, от друга страна, може да доведе до дехидратация, която може да направи тялото по-уязвимо за инфекции. Всичко това означава, че когато човек е в грипно състояние, е по-добре да избягва консумацията на алкохол и тютюн, за да може тялото му да се бори по-ефективно с инфекцията.

8. Умерена физическа активност

Редица проучвания са показали, че умерената физическа активност може да има имуностимулиращ и имуномодулиращ ефект върху нашия организъм. Тя може да подобри кръвообращението, да стимулира производството на антитела и да повиши естествените механизми за борба с инфекции. Затова е препоръчително да се прави умерена физическа активност, като например разходка или бягане в парка, за да се укрепи имунната система. Когато излизате на чист въздух, има по-малко шанс за заразяване с грип, особено ако сте в група, като например в офиса. Важно е да се придържате към хигиенните препоръки и да използвате защитни маски, когато е необходимо, за да се предпазите от заразяване с грипния вирус.

9. Тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи риска от заразяване с грип, както и риска от развиване на усложнения, свързани с грипната инфекция. От друга страна, поднорменото тегло може да намали имунната функция на организма и да увеличи риска от заразяване с грип. Затова е важно да се поддържа здравословно тегло, чрез правилно хранене и редовна физическа активност. Отличен начин за поддържане на здравословно тегло е да се избягват преяжданията, да се хапва здравословна и балансирана храна и да се прави редовна физическа активност. Това може да помогне за подобряване на имунната функция на организма и да намали риска от заразяване с грип.

10. Хигиена

На последно място, но на първо по значимост е поддържането на висока хигиена по време на епидемии или ако вече сте заразени. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода преди хранене, преди и след тоалетна, след контакти с други лица и др. Ползвайте и дезинфектантни, поддържайте строги санитарни мерки вкъщи и проветрявайте поне веднъж на ден за поне 20 минути. Предпазвайте се при кихане и кашляне – винаги, когато трябва да го направите, закривайте лицето си с дрехата си с лакътя и редовно перете дрехите си. Неправилно е кихането и кашлянето в ръка.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари