10 предприятия съкращават работници в Русенско, близо 760 служители остават без работа

3
Над 60 на сто от тях са от сферата на преработвателната промишленост
Над 60 на сто от тях са от сферата на преработвателната промишленост Видео: БНТ

10 предприятия в Русенска област са уведомили Бюрата по труда за предстоящо масово освобождаване на близо 760 служители

Над 60 на сто от тях са от сферата на преработвателната промишленост. Част от тях очакват и допълнителни мерки в подкрепа на бизнеса, включително нисколихвени кредити, разкрива БНТ

Рашид Узунов е собственик на завод за производство на селскостопански машини в Завет. Заради пандемията производството му се е свило с 25 на сто. Наложило се е да съкрати част от администрацията си.

"Продуктите, които ние предлагаме, не могат да се продават по интернет. Клиентът трябва да ги види, да ги пипне, а извънредните мерки ограничиха провеждането на изложения, демонстрации", обясни Рашид Узунов - собственик на фирма за селскостопански машини.

Една четвърт от продукцията на завода се изнася основно за Румъния и Молдова.

"Ограничаването на движението на хора между България и Румъния до такава степен спря реализацията на нашите продукти в чужбина, че свиването беше над 60-дори 70 %. Имаше сделки, които бяха направени, които не можаха да се осъществят. Ние все още търпим такива загуби", заяви Рашид Узунов.

Притеснения за реализацията на продукцията си в Румъния имат и овощарите от региона, тъй като близо 70% от нея изнася за северната ни съседка.

"Имаме опасения да тръгнем да реализираме стоката си само на българския пазар, който не би могъл да я закупи цялата", сподели Димитър Рачев – член на УС на Съюза на Дунавските овощари.

За да рестартират бизнеса си, фирмите очакват по-сериозни мерки за подпомагане.

"Би следвало да се помисли за кредитиране при по-изгодни условия, тъй като схемата, която беше обявена още в началото на пандемията за нисколихвени кредити от банките с ниско обезпечение, тя реално не се случи", предложи Рашид Узунов.

Производителите от различни сектори прогнозират, че икономическите последствия от пандемията ще продължат поне още 2 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари