10 невероятни факта за котките

0
Котките са удивителни същества
Котките са удивителни същества

Котките са удивителни същества и в това няма защо да ви убеждаваме. Имат си своите странности, както и своите предимства, които ги правят едни от най-предпочитаните домашни любимци, пише Обекти.

Знаете ли обаче тези любопитни факти за четириногата топка пух?

1. Котките могат да издават над 100 различни звука.

Впечатляващо, нали? Само за сравнение ще уточним, че кучето владее едва 10. Представете си сега мъркането, сумтенето, мяукането по различен повод и в различно настроение, звукът при разгонване и т.н. А сега си представете, че сте в една стая с 10 разгонени котки – със сигурност ще ви трябват тапи за уши.

2. Котките могат да се похвалят с отличен слух.

Те имат по-чувствителен слух от хората и кучетата. Ние, хората, можем да чуваме звуци с честота от 20 Hz до 20 kHz. За сравнение кучетата чуват звуци до 40 Hz, докато котките долавят дори звуци с честота 64 kHz.

3. Освен отличен слух, притежават и впечатляваща скорост.

Да, завиден слух и завидна бързина. Те могат да тичат с 59 км/ч. За сравнение Юсейн Болт, ямайският лекоатлет, смятан за най-бързия човек на света, достига 45 км/ч.

4. Родилки рекордьори.

Котките обикновено раждат между 1 и 9 котенца наведнъж. Съществуват обаче и изключения. В „Рекордите на Гинес“ е записана котка, родила 19 котенца наведнъж, от които 15 оцелели, а от тях само едно било женско.

5. Котките познават пътя към дома.

Всички сме чували истории за котки, които са избягали от дома си или са се изгубили и след много време успяват да се върнат. За щастие на стопаните си. Учените поддържат две теории. Според едната животните се ориентират по ъгъла на слънчевите лъчи. Според другата теория добрата им ориентация се дължи на специални клетки в мозъка, които действат като вътрешен компас.

6. Котките имат доминантна лапа.

Също като хората. Почти всички женски си служат с дясната лапа, докато повечето мъжки котараци имат лява доминантна лапа.

7. Предусещат земетресението.

Котките са особено чувствителни към вибрации. Толкова много, че могат да усетят земетресение около 15 минути предварително.

8. Манипулатори.

Котките ни манипулират чрез мяукането си. Това е голяма хитрост и голямо предимство, защото преправят гласа си и умеят да правят мяукането да звучи особено жалостно и да наподобява бебешки плач, когато искат нещо.

9. Котешкото сърце бие много бързо.

Сърцето на котката бие около два пъти по-бързо от човешкото. Когато котката е в покой, то бие с до 140 удара в минута.

10. Чрез слънцето пестят енергия.

Всеки знае, че котките са прочути с любовта си към слънцето. Да се изтегнат на припек – истинско блаженство за тях. Причината е, че слънчевата топлина им помага да пестят енергия за спокоен сън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари