Германия призова за отмяна на Шенген

1
Граничният контрол по границите дори трябва да се засили
Граничният контрол по границите дори трябва да се засили

Германският външен министър Хорст Зеехофер, встъпил наскоро в длъжност, поиска отмяна на Шенгенското споразумение, съобщиха немските медии.

Контролът по вътрешните граници трябва да продължи, докато ЕС не съумее да опази външните си граници, заяви министърът в интервю за вестник „Ди Велт“.

Според дипломата граничният контрол по границите на Германия дори трябва да се засили. „Гранична полиция има и други функции, освен да отблъсква нелегални мигранти“, каза Зеехофер. Европейският съюз настоява, контролът по вътрешните граници в Шенгенската зона, който бе въведен като извънредна мярка през 2015 година, да бъде отменен през май.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви тази седмица в София, че проверките трябва да продължат, докато не се гарантира сигурността по външните граници на блока. Освен Германия и Австрия, граничен контрол въведоха и Дания, Швеция и Норвегия, която не е член на Европейския съюз, но е част от Шенгенското споразумение.

През изминалите години на територията на Стария континент бяха извършени терористични нападения, при които бяха убити и ранени стотици невинни граждани. Шенгенският договор премахва граничния контрол за страните, членуващи в споразумението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари