„Зорба гъркът” на русенска сцена в края на юли

0
Творбата се свързва най-вече с нашумелия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г.)
Творбата се свързва най-вече с нашумелия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г.)

Балетът на Софийската опера ще гостува с шедьовъра на Лорка Масине по музика на Микис Теодоракис „Зорба гъркът” на сцената на „Арена Русе“ в края на юли. 27 години след световната премиера балетът по Микис Теодоракис и Лорка Масине ще се играе за втори път край Дунава на 30 юли, четвъртък, от 19:30 часа.

Творбата се свързва най-вече с нашумелия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г.), с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на "Арена ди Верона". Оттогава е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е наведнъж и 120 - хилядна публика - на открития  стадион в Рио де Жанейро.

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най-изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец, възпитаник на Парижката и Атинската консерватории.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари