Жена издъхна след ухапване от кърлеж

1
65-годишната жертва се разболяла от марсилска треска
65-годишната жертва се разболяла от марсилска треска

Първа жертва на кърлежите за 2018 година регистрират здравните хроники в Бургас.

Възрастна жена от община Камено е починала от марсилска треска. Това е едва втори случай на инфекциозното заболяване за годината. Бумът на ухапани от кърлежи тепърва се очаква, предупреждават лекари.

Жената е над 65 години, издъхнала е в болница“, съобщи Елица Карагьозова, говорител на Регионалната здравна инспекция, предава Черноморски фар. Диагнозата е потвърдена, за съжаление,  въпреки предприетото лечение, се е стигнало до летален изход. Освен два случая на марсилска треска, в региона от началото на годината са отчетени и три случая на лаймска болест. Всички те се предизвикват от ухапване на кърлежи.

При такова съмнение веднага потърсете здравна помощ, съветват лекари.  Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване, като не рядко то завършва смъртоносно. Източник и преносител на инфекцията е кучешкия кърлеж. Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. Инкубационният  период е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването са втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки. Очите стават влажни и блестящи, а гърлото е зачервено.  

На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. Към третия–четвъртия ден се появява характерен обрив, който се разпостранява по цялото тяло. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. Лекарите обръщат внимание, че през последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми. Те са особено характерни при възрастни пациенти. За поставяне на диагнозата е важна информацията за контакт с кучета, ухапването от кърлеж и характерният обрив. Лечение трябва да е своевременно, под лекарско наблюдение. Прилагат се антибиотици.

От РЗИ Бургас съобщават още за нови два случая на сифилис. Заразени са мъж от Камено, на възраст 50-54 години и млада жена от община Несебър.  

Острите вирусни инфекции са под 100. Все още няма голяма честота на чревните заболявания, които са характерни за пролетта и лятото. Регистрирани са 9 случая, предимно ентероколити.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари