Защо мързеливите хора са по-умни от всички останали

1
Науката подкрепя мързела!
Науката подкрепя мързела! Снимка: iStock / Guliver Photos

Науката подкрепя мързела! 

Нека бъдем честни: мързеливите хора почти никога не се свързват с успешни хора. Смята се, че само техните противоположности могат да се реализират в кариерата, да спечелят много пари и да достигнат определени висоти: активни и енергични личности. Поне такъв стереотип се е развил благодарение на най-известните милиардери в света.

Науката подкрепя мързела! Според проучване, хората които не са толкова физически активни, са склонни да бъдат по-умни от тези, които са постоянно в движение. Учените дори са измислили фантастично описание на „мързела“: те го наричат „нужда от знание“. Хората, които имат тази черта, жадуват за структурирани и аргументирани начини да гледат на света. Те често извършват дейности, които осигуряват интензивна умствена стимулация, като мозъчна атака или дискусия.

Наистина ли мързеливците са по-умни и по-успешни? Този въпрос предизвиква много спорове сред специалистите. Ядрото на несъгласието се крие в това какво точно се има предвид под думата "мързел". Възможно е нещата, които свързваме с мързел, всъщност изобщо да не показват мързел. Бил Гейтс дори избира мързелив човек, който да свърши тежката работа, защото смята, че точно той е този, който ще намери лесния начин да свърши работата. Има известна доза истина, нали?

Много критично мислещи хора се занимават с намаляването на разточителните дейности и вместо това предпочитат да използват ефективни процеси. Така че може би наемането на мързелив човек не е толкова лоша идея. Такива хора вероятно са стратегически мислители и по този начин могат да измислят начини за отстраняване на проблеми, да спестят време и да внесат нови идеи в компанията.

Видеоигрите за мързеливи хора ли са?

Видеоигрите са друг пример за "фалшив мързел". Това хоби често се разглежда като безсмислена дейност, която е част от безделниците. Но всеки, който някога е играл стратегически игри знае, че това изисква доста стратегическо мислене и способност за бързо решаване на проблеми. Самият Илон Мъск е бил известен като запален геймър и със сигурност е трудно да си представим някой да го нарече мързелив. На фона на над 100-часова работна седмица милиардерът създаде поне шест изключително успешни компании. Той е толкова далеч от титлата "мързелив и глупав", колкото може да бъде. Марк Зукърбърг и Лари Пейдж също са запалени геймъри. И отново, тези успешни хора не са нито мързеливи, нито глупави.

Вместо послеслов: Изводът е, че "мързелив" е много неясно понятие. Въпреки това доказателствата сочат, че бихме могли да си позволим да бъдем по-внимателни към това какви качества в даден човек ни водят до такава преценка. В същото време трябва да обмислим използването на положителните аспекти на нашия вътрешен мързел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари