Защо излизаме начело по смъртност от вируса в Европа?

0
България твърдо зае позиция на страна с най-много жертви на ден на милион жители в Европа. Защо се получи така?
България твърдо зае позиция на страна с най-много жертви на ден на милион жители в Европа. Защо се получи така?

Помни ли някой, когато Борисов каза, че ще въведат пак локдаун, ако заразените минат 100 души на ден?

Тази седмица от КОВИД умираха по 140-150 души на ден, заразените са 3500-4500 на ден. Днес, петък, 27 ноември, починалите са 162-ма.

България твърдо зае позиция на страна с най-много жертви на ден на милион жители в Европа. Защо се получи така?

Здравната система? Болниците? Лекарите?

Едва ли има система, която може да поеме толкова много болни. Още повече куца здравна система като българската. Това пише Иван Бакалов в e-vestnik.bg.

По принцип и преди епидемията, България излезе на първо място по смъртност на 100 хил. жители в света.  Това също едва ли е само поради лоша здравна система. Тук се натрупват и хранителни навици на българина, и начин на живот, и манталитет – търсят лекар само в краен случай, понякога след дъжд качулка, смятат домашната ракия за лекарство и т. н.

Но за сегашната ситуация и това не е най-важното. Последното социологическо проучване на „Тренд“ показва, че 17% от българите не вярват, че въобще има вирус. А 33% смятат, че този вирус не е по-опасен от сезонен грип. Това ще рече половината българи не искат да спазват мерките. Всеки пети е дори агресивно против всякакви мерки, маски и ограничения, всеки трети ги смята за излишни, а над половината ги смятат за прекалени. И не ги спазват напълно или въобще не ги спазват.

При такива нагласи резултатите с жертвите изглеждат логично последствие. Защото това е респираторен вирус, не СПИН. Човек се заразява и като диша в едно помещение с вирусоносител или близо до него на метър. Въпрос на късмет. Но ако се движиш с градския транспорт, в магазини и др. сред хора, които демонстративно не носят маски, властите не глобяват и т. н. – естествено, че такава среда е с по-висок риск.

В основата на всичко е недоверието към властите.

През март въведоха локдаун у нас без сериозни причини, само като подражание на Италия, Испания. Защото в ЕС така правят. Пък и под влияние на всеобщия страх от нещо не толкова познато тогава.

При 10-20 заразени на ден ни забраняваха да пътуваме, не работеше нищо. Но бяхме отличниците на ЕС, според Борисов най-добре сме се справили с кризата.

Тази есен в повечето страни в ЕС пак въведоха строги мерки, затвориха градове, вечерен час, затвориха магазини и заведения и т. н. У нас не затвориха – нали сме отличници, водени от мъдрия вожд с джипката. Той каза – „няма да затваряме пак държавата“, успокои, че който ходи сам по улицата, няма нужда да носи маска. Въпреки че заразените надминаха 4000 на ден, колкото в страни с няколко пъти по-голямо население.

И наши мислители, които иначе много дават за пример Западна Европа, и са брюкселски поклонници, сега развиват оригинални мисли, че не трябва да има локдаун, страх и предпазни мерки. Да, ама болници започнаха да се разпадат, медици и учители умират, а и хора взеха да умират пред болниците. Заразени са досега 5500 лекари и сестри, вече се заразяват по 150-200 медици на ден, всеки от тях излиза от строя за по 20 дни, ако се оправи. Някои искат да напускат, защото смъртността сред медиците, доказано с тест заразени е един на сто. А общо сред всички доказано с тест заразени българи смъртността е над 2,5%. Дали всяка сестра ще иска да поеме този риск да работи в ковид отделение, заради 600 лева върху заплатата? Особено ако е на възраст пред пенсия, каквито са повечето?

А в болниците под риск са не само медиците в ковид отделение, а всички – и в отделенията „уши, нос, гърло“, очните, личните лекари и т. н. Започнаха да умират и учители.

Българският модел е по-лежерен от шведския. Там сами се пазят, макар да имат работеща здравна система. Тук няма такава, но има повече храбреци.

Когато половината население не вярва, че има такъв вирус въобще или го смята за обикновен грип, няма здравна система, която да го спаси.

И властите можеха повече да направят по въпроса да убедят хората, но са изгубили доверие. И недоверието се срива още повече, като хората научават как правителствата по света подпомагат пряко засегнатите от затварянето на заведения, магазини и т. н. в други страни – пряко с пари. У нас е на принципа „мижи да те лажем“.

И правителството, и българите няма какво толкова да умуват – достатъчно е да се огледат какво правят в страните от ЕС – и за мерките, и за компенсациите.

А така мечтания от мнозина у нас шведски модел се пропука – и там вече въвеждат ограничения. Но неговите почитатели в България могат да се успокоят – ние сме го надминали. Шведите имат дисциплина и са отговорни, и спазват препоръки, а не забрани.

В България никакви заведения не бяха затворени, не задължаваха с маски на улицата, не глобяваха, мачове играеха на пълни стадиони и т. н. И една дисциплина, една отговорност…

А сега настъпи „локдаун след намангърване“, както писа журналистът Петьо Цеков във в. „Сега“.

Идеята за сухите съчки на единствения компетентен доц. Мангъров се приема много добре. Все повече хора смятат за нормално да има жертви, досега били „само“ 3500 – това е малък процент смъртност, не им правят аутопсии, не е доказано и т. н.

Данните от болниците тази седмица показват рекорден брой починали. От тях без придружаващи заболявания са между 20% и 30%. И половината от починалите са на възраст под 70 години. Умират всеки ден и по някоя жена и мъж на по 30 години.

24 ноември, вторник: 189 починали. От тях на възраст до 70 години и без други заболявания са 29 души, вкл. жена на 39, мъж на 35 години. Общо без придружаващи заболявания са 58 (виж тук).

25 ноември, сряда 157 починали. От тях на възраст до 70 години и без други заболявания са 20, вкл. мъж на 31 години, жена на 32. Общо без придружаващи заболявания са 38 (виж тук).

26 ноември, четвъртък – 141 починали. От тях на възраст до 70 години и без други заболявания са 25-ма, вкл. мъж на 30 години, жена на 43. Общо без придружаващи заболявания са 51 (виж тук).

27 ноември, петък – 162 починали. От тях на възраст до 70 години и без други заболявания са 32-ма, вкл. четирима мъже на 26, 29, 38 и 40 години. Общо без придружаващи заболявания са 62 (виж тук).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари