Защо холестеролът засяга различно жените

1
Когато приемете повече калории, отколкото са ви необходими, тялото ви преобразува излишните калории в триглицериди
Когато приемете повече калории, отколкото са ви необходими, тялото ви преобразува излишните калории в триглицериди

Много жени са изложени на риск от висок холестерол, без да го осъзнават

Приблизително 45 процента от жените на възраст над 20 години имат общ холестерол от 200 mg/dl и повече, което се счита за повишена стойност, но проучване на Американската асоциация по сърдечни заболявания установи, че 76 процента от жените казват, че дори не знаят какви са стойностите на холестерола им, пише Mila.bg

И още по-страшно: триглицеридите, вид липиди/мазнини, които обикновено се измерват заедно с холестерола, са дори по-рискови при жените в сравнение с мъжете. Това е проблем, тъй като нивата на холестерола при жените може доста да варират след менопаузата и са склонни да нарастват с възрастта, излагайки ни на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Холестеролът е вещество, което се намира във всяка клетка в тялото ни. Тялото се нуждае от холестерол, за да произвежда важни стероидни хормони като естроген, прогестерон и витамин D. Използва се също за производството на жлъчни киселини в черния дроб; те абсорбират мазнини по време на храносмилането.

Дотук – добре. Излишният „лош холестерол“ в кръвта обаче може да се отложи в артериите на тялото. Тези отлагания се наричат плаки и водят до атеросклероза или втвърдяване на артериите. Това е основната причина за инфаркти, инсулти и други съдови проблеми.

В допълнение към холестерола жените трябва да обърнат особено внимание и на триглицеридите, защото тяхното високо ниво предсказва още по-голям риск от сърдечни заболявания при жените в сравнение с мъжете.

Когато приемете повече калории, отколкото са ви необходими, тялото ви преобразува излишните калории в триглицериди, които след това се съхраняват в мастните клетки. Триглицеридите се използват от тялото за енергия, но хората с излишък на триглицериди имат по-голям риск от медицински проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания. Пиенето на много алкохол и консумацията на храни, съдържащи прости въглехидрати (захарни и нишестени храни), наситени мазнини и транс-мазнини допринася за високите нива на триглицеридите. Високите нива може да бъдат причинени и от здравословни състояния като диабет, слабо функционираща щитовидна жлеза, затлъстяване, синдром на поликистозните яйчници или бъбречно заболяване.

Триглицеридите също циркулират в кръвта върху частици, които може да допринесат за образуването на плака. Много хора с високи триглицериди имат други рискови фактори за атеросклероза, включително високи нива на LDL или ниски нива на HDL, или анормални нива на кръвната захар (глюкоза). Генетичните проучвания също така показват известна връзка между триглицеридите и сърдечно-съдовите заболявания.

И така, какво е нивото на холестерола ви?

Стандартният липиден кръвен тест обикновено измерва концентрацията на общия холестерол, HDL холестерола и нивата на триглицеридите. Нивото на LDL-холестерол обикновено се изчислява от тези цифри.

Идеалното ниво на LDL холестерол трябва да бъде по-малко от 70 mg/dl, а нивото на HDL холестерол при жената в идеалния случай трябва да бъде близо до 50 mg/dl. Триглицеридите е важно да бъдат под 150 mg/dl. А общите нива на холестерола много под 200 mg/dl са най-добри.

Защо холестеролът засяга различно жените

Като цяло жените имат по-високи нива на HDL холестерол от мъжете, тъй като женският полов хормон естроген, изглежда, повишава този добър холестерол. Но, както и много други неща, всичко се променя в менопаузата. В този момент много жени изпитват промяна в нивата на холестерола - общият и LDL холестеролът се повишават и HDL холестеролът спада. Ето защо жените, които са имали благоприятни стойности на холестерол през детеродната си възраст, може да имат повишен холестерол по-късно в живота. Разбира се, генетиката и факторите на начина на живот също играят съществена роля.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари