Заровени ли са опасни отпадъци в Русе?

0
Запръстени химикали и неунищожени пестициди край Хиподрума
Запръстени химикали и неунищожени пестициди край Хиподрума Снимка: bTV

Сигнал вдигна на крак полицията и екоинспекцията в града

Сигнал за заровени химически вещества вдигна на крак полицията и екоинспекцията в Русе. При проверката бяха открити в съседство и забранени препарати за растителна защита.

Силна миризма на тежки химикали е накарала хората, които работят около Хиподрума, да сигнализират в екоинспекцията в Русе.

Зад нашия имот е изкопан трап и вътре се изхвърлят химикали и други вещества. Наемателят казва, че са безопасни химикали, но за нас това би трябвало да се докаже“, разказа пред bTV Анелия Георгиева.

На място екоинспекторите заедно с полиция, Гражданска защита и ДАНС намират 50 варела с неясна субстанция. Наемателят на имота твърди, че всъщност не ги заравя, а взема мерки срещу миризмата.

Като се наводни и това нещо започва да мирише, и аз съм го сложил така. Не е загробено - само отгоре съм сложил малко пръст да не мирише“, заяви наемателят на имота Веселин Василев.

Регламентът е да се предадат на фирма, която има разрешение за обезвреждане на такъв тип отпадъци“, заяви началникът на отдел РИОСВ – Русе Василена Панкова.

Според Василев истинският проблем са пестицидите, складирани от години в съседен имот.

Има сигнали, има протоколи, съставени от РИОСВ и никой не идва да вземе ДДТ-то. А е забранено от 1965 г. ли не знам откога и вътре сигурно има около 500 кг.“, добави наемателят на имота Веселин Василев.

Тепърва ще се изяснява чии са пестицидите и защо не са унищожени. За заровените в ямата химикали ще има санкции, проверката по случая продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари