Започва ремонт на Дунав мост, ще спират движението

0
Частичен ремонт на Дунав мост в българския участък на съоръжението се очаква да започне след 7 април
Частичен ремонт на Дунав мост в българския участък на съоръжението се очаква да започне след 7 април Видео: Русе Медиа

Частичен ремонт на Дунав мост в българския участък на съоръжението се очаква да започне след 7 април

 Ще се работи по пътните плочи, които са напукани, като ще се използват специални материали, които стягат бързо, предава Русе Медиа. 

„Целта е да заздравим състоянието на пътните плочи там, където е най-необходимо, докато дойде време за цялостната им подмяна при основния ремонт на моста. Ще се наложи изцяло затваряне на съоръжението за малки отрязъци от време, може би на няколко пъти за по 5-6 часа през нощта, за да няма вибрации от преминаващите превозни средства“, обясни директорът на Областно пътно управление-Русе инж.Стамен Савов.

Въпреки че постоянно се извършват дейности по поддръжката на Дунав мост, настилката му е амортизирана от интензивния трафик. Стоманобетонните пътни елементи в определени участъци пък са с намалена носимоспособност.

„През летния период се установиха доста пукнатини и слягания по асфалтовата настилка, направихме едно машинно изкърпване на тези участъци. Но поради карбонизирането на бетона в бетонните плочи и напукването на самите бетонни плочи, които са отдолу под асфалта, се получава следното:  правиш нов асфалт отгоре, но той не издържа дълго време, тъй като основата му отдолу е компрометирана. Това налага да се извърши основен ремонт на Дунав мост, такъв, какъвто румънската страна направи преди няколко години“, каза още инж.Савов.

АПИ е стартирала процедурата по проектиране на този основен ремонт. След като бъде направен проектът, ще се прецени дали ще се извърши със собствено финансиране или ще може да се ползват европейски средства, тъй като мостът е част от трансевропейския транспортен коридор TNT-мрежата. Следва процедурата по избор на изпълнител, след което да се извърши и самият ремонт. Най-вероятно той ще стартира през 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари