Западът е инсценирал случая "Навални", смята Русия

0
Делото срещу руския опозиционер започна
Делото срещу руския опозиционер започна Снимка: Свободна Европа

Русия обвини Запада за "ситуацията" с опозиционера Алексей Навални и арестува най-малко 230 поддръжници на политика

Това стана по същото време, в което се гледа делото на Навални в Москва. Съдиите трябва да решат дали негова стара условна присъда трябва да прерасне в ефективна, пише Свободна Европа.

Русия има всички основания да смята, че "ситуацията" с Алексей Навални е "инсценировка от страна на Запада, каза по обяд руският външен министър Сергей Лавров.

Алексей Навални е най-известният критик на президента Путин. През август той беше отровен с Новичок на руска територия, а после беше излекуван в Германия. Върна се в Москва на 17 януари 2021 г. и оттогава е в ареста.

Във вторник симпатизанти на Навални се събраха около сградата на съда, която беше заобиколена на стотици метри с метални заграждения. Най-малко 230 души бяха арестувани от униформени служители, чиито опознавателни знаци бяха заличени или скрити, предаде Радио Свобода.

Съдебното заседание започна със смяна на съдията по делото и с разглеждане на делото по същество. В залата се намират представители на дипломатическите мисии на САЩ и на страни от ЕС, в това число и на България, съобщи ClubZ.

"Присъствието на чуждестранни дипломати на процеса на Навални е саморазобличаване на Запада в опитите му за сдържане на Русия и натиск върху съдията", написа по този повод говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Делото, по което Навални може да отиде в затвора, е заведено през 2012 г. по сигнал от руския клон на френската козметична марка “Ив Роше”. Оттам твърдят, че са били подлъгани от двамата братя Навални - Алексей и Олег - да сменят своята партньорска фирма за транспорт и доставки. Новият контрагент е бил фирма на братя Навални, а цените ѝ са се оказали по-високи. Така “Ив Роше – Изток” е претърпяла щети на стойност 26 млн. рубли (днес около 290 хил. евро).

Човекът, подал сигнала, не е бил призоваван от съда, а всички останали свидетели на прокуратурата опровергават твърденията, че "Ив Роше" е претърпяла щети от договора с фирмата на Навални. Въпреки това Олег Навални получава ефективна присъда, а политикът Алексей - условна за 3 и половина години затвор и с 5-годишен изпитателен срок.

През 2015 г. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург реши, че в хода на това дело е било нарушено правото на обвиняемите на справедлив процес. Самият Навални получава обезщетение от руското правителство заради това, че процесът не е бил справедлив.

5-годишният срок на Навални изтече на 30 декември 2020 г. Ден по-рано той беше известен от руската служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН), че е нарушил условията на присъдата. По-късно стана ясно, че нарушението се е изразявало с това, че Навални не се е върнал в Москва веднага след като е бил изписан от клиниката. По тази причина той се е водил в неизвестност.

По време на заседанието във вторник адвокатката на Навални представи справка от клиниката Шарите, в която се казва, че след изписването на политика, той е трябвало да се явява на редовни амбулаторни прегледи до 15 януари 2021 г.

Прокурорът не възрази справката да бъде приложена към делото. Обвинението не възрази и срещу внасянето на решението на ЕСПЧ, в което се казва, че в хода на делото, по което е произнесена обсъжданата присъда, е било нарушено правото на обвиняемия на справедлив процес.

По-рано прокурорът заяви, че Навални е нарушил условната си присъда най-малко 50 пъти.

Самият Алексей Навални се намира в съдебната зала и седи в стъклена клетка, наричана аквариум. Видеозаснемането е забранено, процесът се снима от служби на съдебната институция. Журналистите са пропускани само по акредитация, но не всички са могли да я получат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари