Задържан иска по-лека мярка, съдът в Русе го отряза

0
Защитата поиска по-лека мярка с мотива, че обвиняемият имал заболяване на стомаха
Защитата поиска по-лека мярка с мотива, че обвиняемият имал заболяване на стомаха Снимка: БГНЕС, архив

Съдът отказа на един от обвиняемите за наркооранжерията в Новград да измени мярката му за неотклонение

Окръжен съд – Русе остави без уважение молбата на А. Ч. за изменение на наложената му мярка за неотклонение от задържане под стража в по-лека. Мъжът е с повдигнато обвинение за това, че на 17.12.2019 г. в с. Новград в съучастие със 7 лица без надлежно разрешително произвел и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Съгласно заключението на вещите лица марихуаната е била с бруто тегло 134,390 кг на стойност 806 340 лв. Спрямо А. Ч. с определение от 21.12.2019 г. е била взета мярка за неотклонение задържане под стража, потвърдена от апелативния съд.

Защитата поиска по-лека мярка с мотива, че обвиняемият имал заболяване на стомаха, за което представи две епикризи. Според прокурора това не представлявало нововъзникнало обстоятелство, тъй като медицинските документи са от 2014 г. и 2016 г.

Окръжният съд, като взе предвид доказателствата по делото, прецени, че и понастоящем са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на А. Ч. Позоваването на здравословни проблеми, подлежащи на консервативно лечение, при положение, че може да му бъде осигурена лекарска помощ в следствения арест, не е от естество понастоящем да промени изводите на съда за необходимостта от задържане на обвиняемото лице. Отделно от това, предвиденото в Наказателния кодекс наказание (от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба) само по себе си е предпоставка да се определи като реална опасността обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е отхвърлено искането на А. Ч. за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари