Жители на село в Русенско отказват да се разделят с паметник на Ленин

46
Желанието на местните хора той да се превърне в туристическа атракция
Желанието на местните хора той да се превърне в туристическа атракция Видео: NOVA

Желанието на местните хора той да се превърне в туристическа атракция

В разгара на полемиката за премахване на паметници, жителите на русенско село категорично отказват да се разделят с монумент на Ленин, който се издига в центъра. По думите на хората от Новград той е част от историята и трябва да остане на мястото си, предава NOVA.

Внушителният бронзов паметник е издигнат през 1975 г. Решението за това е взето на общоселско събрание още през 60-те години на миналия век. По онова време местното ТКЗС също гордо носело името на Владимир Илич.

Автор на монумента е румънският скулптор Борис Караджа, който пет години по-рано прави същия паметник в Русе. Но докато русенският Ленин е демонтиран още през 1990 г., този в Новград е запазен.

Към днешна дата монументът се намира на частен терен. При реституцията парцелът, на който се извисява, бил възстановен на старите собственици. Тяхната наследница върнала на общината сумата от 700 лева, която някога родителите ѝ били получили за отчуждаването на парцела от 700 кв. м. Но решила да запази паметника на Ленин, тъй като била съгласна с желанието на местните хора той да се превърне в туристическа атракция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    28
    до 27
    Депортирай се ти в Кравария, бе болшевик! Хората си искат паметника, демокрация е, загубено теле такова. Няма как всички да мислим като теб, още повече, че си освен тъп и простак.
  • -3
    27
    Само да кажа
    Веднага депортация заедно с паметника на цялото население в Русия. А там ги чакат с отворени обятия. Може да ги мобилизират и утилират като собственото си население. Ще им бъдат раздадени червени ватенки и потници. Еех, живот, какъв живот. Всички идиоти, заедно...
  • 1
    26
    Дизела
    Браво.Смърт на фашизма свобода на народа.Няма по гнусна измет от евроатлантическите американоеврейски дупелизци.
  • -3
    25
    Опа
    Наистина е трудно да се разделиш със сифилистик и педераст като Ленин.
  • 11
    24
    новградчанин
    Що не си бръкнете отзад и да засвирите „Марсилезата“?!? Кои сте вие, че ще ни давате наклон в живота?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари