Задържаха кмета на Божурище

0
Прокуратурата разследва Георги Димов за неизгодна имотна сделка
Прокуратурата разследва Георги Димов за неизгодна имотна сделка Снимка: NOVA

При акция на Спецпрокуратурата, служители на Антикорупционната комисия и СДВР в община Божурище е задържан кмета Георги Димов. Той е разследван за длъжностно престъпление.

Димов беше изведен с белезници от сградата на общината, информира БНТ.

Пред събралите се журналисти той каза, че вярва на институциите и е атакуван от опозицията, която няма какво друго да направи.

Става дума за продажба на четири общински имота, вместо на пазарна стойност от 8 млн. лива, за 160 000 лв., уточнява БНР. Разследващите са получили тази информация от председателя на Общинския съвет. На прицел освен кмета Георги Димов е и неговият заместник и още един служител на Общината. Те са в сградата, но все още не са обвинени. Очаква се това да се случи до края на деня, както и да стане ясно дали прокуратурата ще иска постоянен арест за тримата. Имотите са продадени на 4 търговски дружества, едно от които се свързва с бащата на кмета на Божурище.

По-интересен е случаят е с другия имот, който, по думите на Иван Гешев, "е продаден на висш магистрат, следовател от Националната следствена служба. Зам. главният прокурор не даде повече подробности за кого става дума, но каза, че това е отделна линия, по която разследващите ще работят.

Освен представители на спецпрокуратурата, както и служители от СДВР, които са отцепили района, в Божурище има и представители на Прокурорското бюро за защита на свидетели, като някои от хората, които напускат Общината, се движат с такива маскирани служители – вероятно заради показанията, които ще дават.

Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, Димов е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари