За какво да използваме дезинфектанта, освен за почистване на ръце?

1
За хора, които обичат да експериментират
За хора, които обичат да експериментират

В днешно време и по-точно – през последните 2 години, дезинфектантът за ръце се превърна в неизменна част от ежедневието ни и като задължителен артикул в дамската чанта, колата и т.н.

По този начин бързо премахваме бактериите и микробите от ръцете си, ако в близост не разполагаме с топла вода и сапун, пише Актуално. Но това се случва само ако алкохолът в състава му е над 60%. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-ефективен е той. И тъй като хората обичаме да експериментираме, а с тези проценти алкохол можем да използваме дезинфектанта и с други цели, то нека видим с какви.

За какво друго можем да използваме дезинфектант за ръце?

Както вече споменахме, съдържанието на етанол и изопропанол е високо и позволява на дезинфектанта за ръце да се използва извън хигиенните цели. Например негова алтернативна употреба е като вид препарат за почистване на дома.

С дезинфектанта за ръце можем да почистим ефективно прозорци, стъкла, телефони, както и всякакви стъклени повърхности, по които полепват микробите и бактериите. Отново, колкото по-висока алкохолна концентрация, толкова по-голяма ефективност.

И все пак, ако решим да го използваме в битов аспект, е добре да се спрем на дезинфектант за ръце без излишни примерси като аромати, етерични масла и др., защото е възможно да причинят петна по почистените участъци.

Друга алтернативна употреба е например за почистването на текстил. Ако сме разлели сутрешното си кафе върху любимата блузка, то тук може да се намеси дезинфектантът за ръце. Особено ако сте навън и нямате нищо друго покрай вас, възможно най-бързо нанесете малко от продукта върху засегнатия участък. Изчакайте известно време, за да може алкохолът да подейства, и изплакнете добре, а ако сте вкъщи – изперете.

По този начин петната се заличават много по-лесно и бързо. Предимство е, че помагат и при мазни петна.

Още един пример за употреба е дезинфектантът в ролята на дезодорант. Ако сте прекарали целия ден на жегите навън или просто напрежението ви е дошло в повече и сте се изпотили, а не носите със себе си дезодорант – нанесете малко от дезинфектанта за ръце на подмишниците си.

Алкохолът в състава му ще елиминира бактериите, които причиняват и неприятната миризма. Не се очаква да получите някаква реакция, тъй като дезинфектантите са разработени да щадят кожата, дерматологично тествани са и са препоръчвани за употреба от всички лекари.

Но все пак, всеки организъм е различен и може да тествате, като поставите малко количество дезинфектант върху част от кожата. Изчакайте 10-15 мин и ако няма дразнене – няма опасност от нежелани реакции на тялото. Но все пак, никак не ви съветваме да замените дезодорантите си с този продукт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари