Явор Мичев откри самостоятелна изложба в Гюргево

3

Известният русенски фотограф Явор Мичев бе удостоен с плакет на областния управител

Това стана по-рано днес по време на откриването на първата задгранична самостоятелна изложба на талантливия автор.

Най-високото отличие в сферата на културата, което може да бъде присъдено от ръководството на Областната администрация, бе лично връчено на Явор Мичев от Анатоли Станев. „Приносът ви за популяризирането на Русе и региона в страната и по света е изключително голям. Благодаря Ви за това, което правите. Оценявам високо работата Ви и гарантирам, че ще подкрепя всяка Ваша инициатива“, заяви Станев. „Необходимо е да работим все по-активно не само за икономическото, но и за културното сближаване на Русе и Гюргево. Вярвам, че предстоят още много подобни инициативи, които ще окажат своето положително въздействие за сближаването на двата народа. Днешното събитие е поредният мост към това“, допълни още областният управител и поясни, че през следващата година има планове за реализиране на нови съвместни изложби и арт-пърформанси.

Припомняме, че събитието се реализира по инициатива на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева в контекста на един от водещите ѝ приоритети, а именно насърчаването на трансграничното сътрудничество в сферата на културата. Инициативата стана възможна и благодарение на подкрепата на областния управител на Русе Анатоли Станев, както и на ръководството на Гюргевския окръжен съвет и тамошния музей. В рамките на следващия месец всеки ще може да разгледа вълнуващата експозиция, съдържаща близо 40 кадъра от Русе, Румъния и България. Тя ще се помещава в Окръжния музей „Теохари Антонеску“. Само в първите часове от откриването си експозицията събра десетки любители на фотографското изкуство. Тя включва също така абстрактни и репортажни кадри. Според посетителите кадрите са не само с чисто документална стойност, но са и изключително емоционални. Всичките снимки представляват въздушна фотография, като правилната композиция на кадър може да отнеме от ден до цели две години, пишат от Областна администрация - Русе.

На откриването на изложбата присъстваха изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова, заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску, администраторът на Общината в Гюргево Йонел Мускалу, както и представители на редица културни институции.

През годините снимки на Явор Мичев са участвали в над 50 фотоконкурса и салона в 23 страни, отличени са с повече от 50 награди. Той е носител и на международното звание артист на Международната федерация за фотографско изкуство /AFIAP/. Има зад гърба си 9 самостоятелни и 6 съвместни изложби. Удостоен е с награда „Русе“ в категория „Изобразително изкуство“ за 2020 г. от кмета Пенчо Милков, като стана първият фотограф, на който се присъжда подобна награда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари