Явор Мичев: За пръв път летях със селскостопански самолет и снимах терен край Русе

2
Мичев е сред най-добрите български аеро фотографи
Мичев е сред най-добрите български аеро фотографи Снимка: Явор Мичев

Явор Мичев е сред най-добрите български аеро фотографи.

Неговите снимки не са обикновени. Те са картини, които ни показват света от птичи поглед. Пейзажите на Явор - индустриални, природни и градски са единственият ни начин да надникнем под сенките на облаците или да се издигнем над тях, а нас, русенци, ни кара да възкликнем с възхита на образи, покрай които минаваме всеки ден, но не виждаме с неговите очи. Явор Мичев обработва кадрите в студиото си.

"Преди да започна да летя с дронове, летях с конвенционална авиация, с делта парапланери, самолети, парапланери, тандемни полети винаги. Това някъде да е било 2006-а, 2007-а летях за първи път с такъв тип самолет - едномоторен витлов, които се водят за селскостопанска авиация - Ан-2. С него за първи път летях и снимах един терен в близост до Русе, с геодезическа цел", каза за БНР Явор Мичев.

Снимките на Явор Мичев не остават само във Фейсбук, а обикалят света и му носят награди. Няма да е преувеличено, ако кажем, че той носи в Русе световния стандарт във визуалните изкуства с всеки свой кадър. Над 20 са сериозните международни фотоконкурси, които са отличили картините със светлина на Явор.

Сред големите призове за уменията му са репортажните кадри от разчистването след железопътния инцидент в Хитрино и загробването на животните по време на чумата миналата година.

Отминалата вече 2020 година за мнозина беше тежка, но за Явор - успешна. Само преди по-малко от месец бе обявен за артист на Международната федерация за фотографско изкуство, а през май съвсем заслужено стана носител на Награда "Русе".

"Това може би е най-голямата ми награда до този момент, тъй като е свързана и с родния ми град, най-ценното отличие за фотографската ми работа", допълни Явор Мичев.

И защото е важно да остане красивото, квадрокоптерът на Явор отново е готов за полет. Полет с поглед.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари