Вземаме ли повече пари на заем?

0
Всеки трети анкетиран е търсил малка сума пари на заем, през последната година и половина
Всеки трети анкетиран е търсил малка сума пари на заем, през последната година и половина

Всеки трети анкетиран е търсил малка сума пари на заем, през последната година и половина

Почти по средата сме на много интересна, във финансово отношение, година. Държавните ограничения, несигурността, загубените работни места, комбинирани с механизмите за справяне, определиха една посока на промени, която трудно може да бъде предвидена. Фирмите за бързи кредити онлайн като Microcredit, определено забелязват интересни тенденции при своите клиенти. Не само бързите кредити, ами и банките са изправени преде една доста бързо променяща се среда, която изисква специално внимание. Това на практика означава, че офертите, които виждате да се предлагат онлайн за заеми, са плод на сериозно проучване, какво е това, от което се нуждаят повечето хора, като условия по кредитите, за да се справят с финансовите си затруднения. Нека да разгледаме по-подробно ситуацията.

От какво пестиха хората през последната година и половина?

За да разберем най-добре ситуацията, трябва да обърнем внимание на това, за което средностатистическият потребител е харчел парите си, както и това, което е ограничавал като разход. Без това да изненадва никого, голяма част от приходите са отивали за храна и битови сметки последната година. Много от домакинствата (близо 100 000) са се възползвали от опцията за отложено изплащане на кредитите си. Заради това пък, всички почивки и екскурзии са били отложени, което е не само вследствие на проблемите в бранша, ами и заради несигурността по време на пътуванията. За това свидетелстват и отложените посещения при близки и роднини в други страни.

37 години е средната възраст пък в която млади хора теглят ипотечни кредити. Като тази тенденция се запазва и засилва последните години.

Друго перо, което е било премахнато са били ремонтите. Повечето хора, които са планирали да ремонтират цяла стая, апартамент или къща и са събирали средства за това или пък са обмисляли да дръпнат бърз кредит, са отложили ремонта. Данните показват, че са се харчили пари, в това число са се дърпали и кредити, само за спешни ремонти. Различни здравни процедури също са били отлагани и техният процент е спаднал с над 15%.

Когато хората свиват потреблението си, обикновено е в отговор на някаква огромна несигурност. Веднага обаче, когато ситуацията се подобри започва свръх потребление. Понякога то не е оправдано и хората започват да харчат пари, които не притежават.

За какво са се вземали заеми?

Според извадка всеки трети анкетиран е търсил малка сума пари на заем, през последната година и половина. Причините са по-скоро свързани с покриване на спешни разходи, отколкото със закупуването на някаква нова придобивка. Ако преди пандемията, една значителна част от бързите кредити са с цел да се купи нещо ново, то днес, тази причина е изтикана назад в класацията от плащането на непредвидени разходи и сметки. Това на практика показва, че хората са се нуждаели от спешни заеми. Това е и причината, фирмите за бързи кредити да акцентират върху предлагането на онлайн кредити, които са достъпни от всяка точка на страната и процедурата им е лесна и удобна. Сумите, за които най-често се кандидатства са сравнително ниски между 300 лв. и 2 000 лв.

Според данните, хората, които са теглили най-малко кредити са възрастните над 50 години. Докато групата между 30-39 г. са с най-голям дял. Това никак не е изненадващо, защото в засегнатите сектори са предимно студенти и милениали. Тоест именно те се оказват без препитание и без стабилни доходи дълго време.

Не на последно място, голяма част от кредитите се теглят и за закупуване на техника. Обърнете внимание обаче, че по-горе споменахме, че последната година заемите са били само за спешни разходи. Сега най-вероятно ще си кажете, че да си купиш техника не е спешност. Истината е обаче, че много хора бяха принудени да работят от вкъщи и съответно им трябваше необходимото оборудване. От друга страна, децата трябва да останат да учат от вкъщи и също се нуждаеха от устройства. Всичко това като тренд оформя едно огромно потребление на компютри, лаптопи и таблети. И ако семейният бюджет не е бил предвидил закупуването на два таблета например, то е било необходимо да се прибегне до кандидатстване за неголям бърз кредит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари