ВУЗ-ове масово препитват кандидатстуденти онлайн. Каква е готовността им и кога ще са те?

0
Онлайн изпити за ВУЗ
Онлайн изпити за ВУЗ Снимка: БНТ

По различен начин ще се проведе кандидатстването за висшите училища в България тази година, обобщава Българска национална телевизия. 

На места ще има присъствени и онлайн приемни изпити, както и прием по документи, а на други ще се проведат само онлайн изпити. Така например в голяма част от висшите училища, извън София, са решили да има дистанционни изпити. В Стопанската академия в Свищов кандидат студентските изпити ще се провеждат в интернет.

В Икономическия университет във Варна препитването също ще е онлайн.

Доц. д-р Силвия Благоева, зам.-ректор по учебна дейност и акредитация в Икономически университет - Варна:

"Ранният ни прием ще започне от 22 юни и ще продължи до 7 юли. В този период от време ние предвиждаме и присъствен период на подаване на документи."

Във Варненския технически университет кандидат студентските изпити се полагат само онлайн. За целта е разработена специална платформа, отворена по всяко време. Изпитите се провеждат всеки работен ден.

По подобен начин е организирана дейността и в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Доцент Христо Спасов, Университет по хранителни технологии-Пловдив:

"Присъствени изпити няма да има, дори в периода, в който предвиждаме основния изпит, това е 8 и 9 юли. Никой не знае в момента как ще бъдат променени заповедите на министъра на здравеопазването, но дори и да има възможност за присъственост, ние счетохме за удачно да бъдат при равни условия кандидат студентите, тоест и тогава изпитът ще бъде онлайн."

Кристина Харизанова, кандидат студент:

"Избрах чрез интернет, защото това ще ми спести време и разходи. Също така смятам, че лично за мен това е по-спокоен начин да изкарам изпита."

В Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" обаче ще има присъствен изпит, след като отложиха предварителните заради пандемията.

Доцент Мария Стоянова, зам.-ректор на ПУ "П. Хилендарски":

"Всички заплатили такси могат да ги ползват в редовната сесия. Изпитите от редовната изпитна сесия планирани в периода 28 юни - 2 юли ще бъдат проведени присъствено."

Възможността за прием само по документи остава в повечето висши училища.

Проф. д-р Мариана Божинова, ректор СА "Д.А. Ценов" Свищов:

"Ние, а и в много висши училища, поне от 10 години осъществяваме такъв прием, просто кандидатът си избира дали след изпит, или с оценка от държавен зрелостен изпит".

Всеки кандидат студент в страната трябва да провери конкретните условия за полагане на изпит в страницата на избраното от него висше училище, за да знае какви документи да подготви за кампанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари