Всеки 7-и заразен с Омикрон е дете

1
Омикрон заразява все по-често и съвсем малките бебета, показват още данните на здравното министерство
Омикрон заразява все по-често и съвсем малките бебета, показват още данните на здравното министерство

20-30 бебета се разболяват на ден от началото на годината

Всяко 7-о ново заразяване с COVID от началото на годината, след като вариантът Омикрон официално бе открит в България, е на дете.

Това показват изчисления въз основа на данните от Министерството на здравеопазването.

51 759 са регистрираните нови инфекции у нас от началото на януари тази година. От тях 7003 са на хора до 19-годишна възраст, установи проверка на “24 часа” в данните от статистиката.

По-голямо увеличение при разболяванията сред децата и младите хора започва да се наблюдава от началото на тази седмица. Само за четири дни от нея са регистрирани 3313 случая на болни деца, което е близо половината от общите за януари.

Най-голямо е увеличението при учениците - 3010 от случаите в последните 4 дни.

Значителен ръст има и във възрастовата група от 1 до 5 години, в която децата обикновено ходят на детска градина. Там увеличението от началото на тази седмица до четвъртък бе 221 нови заразени.

За целия януари най-висока е бройката на заразените ученици от 15- до 19-годишна възраст. Регистрираните инфекции при гимназистите от Нова година насам са 3049, показва статистиката на здравното министерство.

При децата от пети до седми клас положителните тестове от началото на годината са 2366, а при най-малките ученици до 9-годишна възраст са 856.

За ръст на установените болни ученици от 3,5 пъти съобщи в началото на седмицата и Министерството на образованието. В понеделник оттам обявиха, че са установени 641 случая при тестването за старта на учебната седмица. То се извършва веднъж седмично с неинвазивни тестове.

Затова и част от експертите отново заговориха за затваряне на училищата и преминаване на всички деца към онлайн обучение, докато отмине вълната от омикрон в България. Засега обаче нагласите на правителството, обявени и от премиера Кирил Петков и просветния министър Николай Денков, са да се учи присъствено максимално дълго. Въпреки това в Бургас вече бе предложено затваряне на училищата на територията на града.

Омикрон заразява все по-често и съвсем малките бебета, показват още данните на здравното министерство. От началото на тази седмица всеки ден има по 20-30 нови случая във възрастовата група от 0 до 1-годишна възраст.А общо в периода 10-13 януари са обявени нови 82 болни от COVID бебета.

В следващата възрастове група - от 1 до 5 г., с над 70 деца на ден скача бройката на новите инфекции от 10 януари насам.

В тази от 6 до 9 години на 11 и 12 януари са се разболели съответно 182 и 168 деца. Още по-големи са числата при децата от 10 до 14 г. На 11 януари са отчетени 455 нови случая в тази възрастова група, а на 12 януари – 488. Сходни са данните за същия период при гимназистите.

Първите три дни от месец януари са били с най-нисък общ брой заболели деца. Те обаче бяха почивни, а реално те не бяха ходили на училище още от Коледа. Стойностите на 2 и на 3 януари са 107 и 168 болни. За сравнение - на 11 и 12 януари е имало съответно 1157 и 1208 положителни за коронавирус деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари