Атанас Мангъров: Коронавирусите, които протичат в момента, са обичайни настинки

2
Наистина има нови щамове на коронавирусите, но това не е Ковид-19, коментира той
Наистина има нови щамове на коронавирусите, но това не е Ковид-19, коментира той Снимка: БГНЕС

Наистина има нови щамове на коронавирусите, но това не е Ковид-19, коментира той

Доц. д-р Атанас Мангъров, д.м., е началник на Клиниката за лечение на детски инфекциозни болести към СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” ЕАД - София. Доцент е към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина, придобива и научната степен „кандидат на медицинските науки“. Дисертацията му, която се прилага в цялата страна, е на тема „Съвременна рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческата и ранната детска възраст”, отбелязва Здравето.

- Доц. Мангъров, сякаш в момента има повече болни сред малки деца и ученици – така ли е?

- В момента, в който децата тръгнат на училище и на детска градина, разширяват контактите си и започват да се разболяват. Сега има обичайните за този сезон вируси. Когато времето захладнява, сутрин и вечер е студено, а по обед е топло, се създават условия за остри вирусни инфекции, които се причиняват от различни видове вируси. Нищо необичайно няма тази есен.

Коронавирусите, за които толкова се говори напоследък и непрекъснато излизат разни „глави”, които се опитват да плашат хората, по принцип са отговорни за около 20% от острите респираторни вирусни инфекции. Това са инфекциите, които наричаме настинки – със сополи, кашлица, температура, общо неразположение, болки по мускули. Тях ги е имало винаги. Ние досега не сме ги тествали, защото те не са създавали достатъчно тежки проблеми.

В момента с тези тестове, с които преди години откривахме Ковид-19, сега диагностицираме тези вируси, които някои се опитват да наричат по същия начин. Но това не е Ковид-19, това са коронавируси, които се отличават по своите биологични и клинични характеристики от вируса, който беше през 2020-2022 г.

-В момента не циркулират ли у нас новите щамове на Ковид-19?

- Сега наистина има нови щамове на коронавирусите, но това не е Ковид-19. Той беше един от щамовете на коронавирусите, когато се обяви пандемията, но и там имаше Китайски, Делта вариант, Южноафрикански вариант, сега се очаква да дойде „Пирола”. Но това са различни щамове. Всяка година при грипните вируси има различни щамове. Това, което сега причиняват тези коронавируси, които се откриват с тестовете, и с които се опитват да ни плашат, по нищо не се отличава от тези остри вирустни инфекции, с които всеки от нас се среща поне по 1-2 пъти годишно.

- А добре ли е да се направи ваксинация срещу Ковид-19?

- Който иска да се ваксинира, може да го направи. Но проблемът при тези ваксини е, че те имат твърде лош профил на безопасност. Оказа се, че те имат редица нежелани реакции, някои от които са много сериозни. При положение, че става дума за заболяване, което протича леко, аз мисля, че не е нужно човек да поема тези рискове, поставяйки си ваксина против Ковид. Но, ако някой е решил да се ваксинира, няма да го разубеждавам. Ако трябва да го посъветвам обаче, ще му каза да не го прави.

-Може ли отново да изброим нежеланите реакции от ваксините против Ковид?

- Поради наложената информационна завеса, няма точни данни, но се оказва, че ваксинираните хора много по-често правят миокардити, тромбози от всеки вид, по-често има случаи на внезапна смърт, по-висок е процентът на помятане при бременни жени. Най-важният показател, който дава представа за нежеланите реакции, е т.нар. допълнителна смъртност, която е съизмерена със смъртните случаи в отделните държави между 2015-2019 г. Оказва се, че в тези страни, които са с най-висок процент ваксинално покритие за Ковид, тази допълнителна смъртност е най-голяма. България може да се гордее, че от май 2022 г. нашата страна е с най-нисък показател на допълнителна смъртност в целия ЕС, данните са от „Евростат”. В Малта например, през юни т.г. допълнителната смъртност е +52%, в съседна Гърция тя е +19,8%. Това е нещо, което трябва да се проучи, но не се прави.

Както знаете, България плати над 345 млн.лв. за 17 млн. дози ваксини, от които бяха използвани едва 4 млн. и 600 хил дози. Останалите ги бракувахме, подарихме и т.н., но всичките ги платихме. Сега са осигурени още 140 млн. лв. за купуване на нови ваксини до края на годината. Това е близо половин милиард лева общо за нещо, което не е използвано пълноценно.

-Все пак очаквате ли епидемия от Ковид или грип тази зима?

- Както казах, новият вариант на Ковид не протича тежко. Дори да се разпространява лесно, от него не се умира. Иначе, както всяка година, така и сега в края на декември, началото на януари догодина се очаква грип, за който е хубаво човек да се ваксинира. Проблемът с ваксините срещу Ковид е в това, че са ниско ефективни, защото всеки, който се имунизира, на практика се разболява. Всяка ваксина има 2 основни характеристики – нейната безопасност и нейната ефективност. Най-важното е ваксините да са безопасни, защото се правят на здрави хора.

Ваксината за грип е с ефективност някъде между 30 и 70%, която не е висока, но аз също я ползвам всяка година, тъй като е безопасна. При това положение човек би могъл да приеме тази ниска ефективност. Така че за сезонния грип е добре да се ваксинират хората.

Ваксината за Ковид също не е с висока ефективност, но тя има лош профил на безопасност, с много нежелани странични ефекти, които се крият. Така че рискът от приложението ѝ е голям.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    хм
    И от настинки пак взеха да умират...
  • 6
    2
    Стоян
    Да,прав е!!!Умен е човека!
  • 10
    1
    Честно казано
    отначало се ядосвах на изказванията на доцента. И смятах, че неглижира една реална заплаха. А може би го правеше, не знам. Но после осъзнах, че е бил прав. И просто минавайки поне веднъж през ковид-19 всички научихме телата си как да го разознават. Създадохме базов имунитет. Комбинирано с факта, че смъртноста на вируса намалява за сметка на степента му на заразност, изведнъж осъзнах колко прав е бил Мангъров. Даже му го написах и във фейсбука и му се извиних. Нищо че никога до сега не бях говорил с него. Така че, като един от хората, които бяха изключително върли противници на Мангъров, сега смятма, че той беше единственият прав.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари