Володимир Зеленски: 20% от Украйна е под руски контрол

0
Украинските власти съобщиха, че Русия настъпва при ключови южни градове и готви офанзива при Святогорск и Берегове
Украинските власти съобщиха, че Русия настъпва при ключови южни градове и готви офанзива при Святогорск и Берегове Снимка: Pavel Klimov / Reuters

Украинските власти съобщиха, че Русия настъпва при ключови южни градове и готви офанзива при Святогорск и Берегове

В 99-ия ден на войната срещу Украйна Володимир Зеленски обяви, че страната му е загубила около 20 процента от територията си и поиска още западно оръжие, съобщава БНТ.

Русия продължава да затяга обръча около Северодонецк и нанася удари върху железопътни съоръжения, които се използват за доставка на западно въоръжение за Украйна.

Украинските власти съобщиха, че Русия настъпва при ключовите южни градове Краматорск и Словянск и готви офанзива при Святогорск и Берегове, на главния път към Лисичанск. Лисичанск е подложен на тежки обстрели, но остава в украински ръце, съобщават местните власти.

Украйна дава 100 жертви и 500 ранени на ден в източната си част, обобщи украинският лидер Зеленски. Пред парламента на Люксембург той отбеляза, че страната му се сражава на фронт дълъг хиляда километра, загубила е около 20 процента от своята територия или 125 хиляди квадратни километра-повече от площта на страните от Беленюкс взети заедно.

"Защитаваме се срещу почти цялата руска армия. В агресията участват всички руски боеспособни единици", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Пред форум в Словакия Володимир Зеленски изрази благодарност за получената военна подкрепа, но поиска повече западно оръжие. След Съединените щати и Великобритания ще предостави на Киев мобилни ракетни установки с радиус на действие 70-80 километра.

Швеция ще окаже допълнителна икономическа и военна помощ на Украйна, включително противокорабни ракети, пушки и противотанково оръжие.

Русия обяви, че разглежда като легитимна цел украинската инфраструктура, използвана за доставка на западно въоръжение. Според Кремъл продажбата на Киев на четири американски дрона, въоръжени с ракети "Хелфайър", няма да промени хода на войната.

"Засипването на Украйна с оръжие няма да промени параметрите на специалната операция. Нейните цели ще бъдат постигнати, но с цената на повече страдания на Украйна", допълни Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари