Водопроводът за Перник пак поскъпна

0
"Форсмажорният" строеж започна от 25, мина през 26, сега вече е 27.039 млн. лв.
"Форсмажорният" строеж започна от 25, мина през 26, сега вече е 27.039 млн. лв. Снимка: БГНЕС

Днес, със започването на работите по водопровода от Мало Бучино към Перник, по който градът да получава вода, докато се напълни язовир "Студена", стана ясно, че той е поскъпнал още повече.

Тръбата ще е дълга 13.5 км и по нея от ВиК мрежата на София ще се подава вода, дошла от водосбора на язовир "Белмекен". 

Първоначално министрите на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на икономиката - Емил Караниколов твърдяха, че той ще струва до 25 млн. лв. Преди три дни, на заседанието на Министерския съвет водопроводът поскъпна с 1 млн., след като премиерът Бойко Борисов каза, че ще излезе "към 26 млн. лв.".

Днес вече бе съобщено (цитирано от БГНЕС), че проектът ще струва 27 039 000 лв., т.е. с още над милион повече от обявените от Борисов. Както е известно, за строежа не бе обявена обществена поръчка заради "форсмажорни обстоятелства".

Иначе министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че екипите са готови да работят денонощно. В момента имало шест екипа. Ще се включат и от Камарата на строителите. Щяло да се работи 40 дни, като освен тръбата, ще се поставят и три крана за довеждащия водопровод, ще се направи и система за мониторинг на язовир „Студена“.

За този проект специално имаме непредвидени дейности за около един 1.9 млн. лв. с ДДС, които вероятно ще възстановим, отсега го казвам. Толкова са предвидени по проект. Както виждате, идват тръбите. 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е поръчката“, каза министър Караниколов.

Що се отнася до евентуална отмяна на водния режим в Перник, кметът Станислав Владимиров каза:

Все пак зависим от природата. Тук ще подаваме 300 литра в секунда. 300 литра в секунда няма да взимаме вече от язовир „Студена“, така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни. В момента, в който достигнем над 10 милиона кубика в язовир „Студена“, което ще ни даде по-дългосрочна перспектива за черпене на вода от там, ще бъде намален водния режим или ще бъде прекратен. Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна и пролетта е малко по-влажна, края на пролетта вече може да говорим за различна картина в моя град“.

Перничани са на воден режим от 18 ноември 2019 г. Въпреки че имат вода само по седем часа на ден, запасите в „Студена“ са все по-малко.

Общинският съветник от ГЕРБ в столицата Николай Стойнев увери, че няма риск София да остане без вода: „Има аварийни екипи, които реагират, така че да сме сигурни, че няма да има никакъв риск за водата на столичани“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари