Вместо татуировка на Ботев, по-добре да не забравяме свободата

0
Истинската почит е представата за свобода и равноправие да е жива и ярка
Истинската почит е представата за свобода и равноправие да е жива и ярка Снимка: Dunavmost, архив

Ако си представим нацията ни като едно тяло, на него несъмнено ще има татуировка на Христо Ботев. Обаче тази визуална натрапчивост не означава почит. Защото почитта не минава през тялото: тя минава през паметта, през ума и през духа

Родолюбие не означава национализъм, а национализъм не означава хомофобия. В последните дни бяхме свидетели на редица прояви на агресия, които поставят под съмнение представата ни за това какво всъщност е равноправието. Тези неприятни и неприлични актуални събития ни задължават да си зададем важни въпроси, свързани с историческата ни памет.

От собствената си история трябва да сме научили, че свободата по този край винаги е била изключително неизгодно занимание. Но винаги са се намирали смели, луди, виждащи в бъдещето, силни хора, които да се захванат с тази работа.

Свободата и равноправието са пряко свързани. В тази връзка, Христо Ботев никога не е бил националист, никога не е споделял националистически възгледи. Ботев е завършен интернационалист и ние не трябва да забравяме това. Или пък ако не го знаем, трябва да го научим.

Между другото, самият Ботев е бил силно скептичен както към способността на нацията да се освободи, така и към готовността ѝ да бъде свободна. Истинската памет предполага живота ни днес да бъде такъв, че напълно да разсейва и опровергава тези притеснения на Ботев.

И това е истинската почит — представата за свобода и равноправие да е жива и ярка. Останалото е просто татуировка и шум.

Мартин Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари