Владислав Горанов: НАП има достатъчно пари, за да плати глобата си

0
Според него санкция единствено ще понесат "онези терористи, които пробиха данните на приходната агенция"
Според него санкция единствено ще понесат "онези терористи, които пробиха данните на приходната агенция" Снимка: БГНЕС / Архив

Националната агенция по приходите разполага с достатъчно средства, за да плати глобата си наложена от Комисията за защита на личните данни, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

"Оставки в НАП няма да има, достатъчни са тези на двамата отговарящи за IT сигурността. Няма да има и промяна в държавния бюджет, за да бъдат намерени пари за глобата, защото НАП има достатъчно", каза финансовият министър и допълни, че това няма да се отрази на хазната, нито ще се наложи привличането на допълнителен финансов ресурс.

Според него санкция единствено ще понесат "онези терористи, които пробиха данните на приходната агенция".

На 20 август Комисията за защита на личните данни обяви, че ще наложи глоба в размер на няколко милиона лева заради кражбата на данните на около 5 млн. българи от системата на Националната агенция по приходите. НАП от своя страна има правото да обжалва в съда.

Конкретният размер на глобата ще стане ясен другата седмица, един ден, след като изтече срокът за възражението. Законът предвижда много високи глоби за подобен пропуск в сигурността - до 20 млн. лева.

Конкретната преценка ще е спрямо случая и ще бъде пропорционална на него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари