Вижте къде и в кои часове ще има ограничения за камионите по празниците

0
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg

В празничните дни и през летния сезон – от 1 юни до 15 септември т. г., ще бъде въведена временна организация на движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по определени участъци от републиканската пътна мрежа, съобщиха от АРИ. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който традиционно се наблюдава при официални и почивните дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Заповедта за движението на тежкотоварните МПС е изготвена от междуведомствена работна група, в която участват експерти от Агенция „Пътна инфраструктура“, ГД „Национална полиция“ в МВР, ИА „Автомобилна администрация“ и представители на неправителствения сектор.

Ограничението в движението на МПС над 12 т, включително ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, е следното:

·        за периода от 1 юни до 15 септември т. г. за дните петък – от 17:00 ч. до 20:00 ч., и неделя – от 14:00 ч. до 20:00 ч.;

·        целогодишно при официални празници ще се ограничава движението в последния работен ден преди празника - от 16:00 ч. до 20:00 ч., и в последния почивен празничен ден – от 14:00 ч. до 20:00 ч.

За предстоящите четири почивни дни около Националния празник 3 март, на 27 февруари /петък/, движението ще бъде ограничено между 16 ч. и 20 ч., а на 3 март /вторник/ от 14 ч. до 20 ч.

Временната организация на движението ще е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

·        автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;

·        път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;

·        път I-1 етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п. в. „Дупница Север“ - ГКПП „Кулата”;

·        път I-4;

·        път I-5 Русе - Велико Търново;

·        път I-8 Пловдив - Харманли;

·        път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;

·        път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;

·        път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

·        път II-86 Пловдив - Смолян;

·        път II-99 Бургас - Царево.

Временната организация на движението се отнася за всички периоди, в които има повече от един почивен или празничен ден.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да спазват указанията на „Пътна полиция“.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари