Висока вълна преминава през река Дунав

0
Край Русе и Силистра нивото на реката ще се покачва
Край Русе и Силистра нивото на реката ще се покачва Снимка: Ваня Минева, БНР

Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав, съобщават от АППД.

Въведено е наблюдение на дигите и на хидротехническите съоръжения. Областните управители по местата край реката имат ангажимента да следят прогнозите на АППД и да преценяват какви мерки да вземат.

Директорът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав Павлин Цонев увери, че няма опасност от заливане на населени места.

В момента край Русе нивото е малко над 720 см, а според хидролозите от АППД критични могат да бъдат водни стоежи над 8 метра и половина. Засега такива не се очакват.

Нивото на реката в горната част на българския участък започва да спада, докато край Русе и Силистра ще се покачва, най-сериозно с 40 см, ще се вдигне в следващите два дни при Силистра.

При високите нива на реката опасност за корабите представляват множество клони и дънери. Капитан Иван Жеков от „Речен надзор” на Морска администрация в Русе обясни, че тези условия не са необичайни. Особено внимателни трябвало да бъдат капитаните, чиито кораби пътуват срещу течението. Имало разместени от клоните шамандури.

Но корабоводителите били опитни и се водели и по технически съоръжения, и според собствения си опит по реката, допълни още капитан Жеков. Прогнозите на експертите от АППД сочат, че ако няма обилни валежи в Западна Европа, нивото на реката в българската част ще спада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари