Велинград фалира!

0
От вчера община Велинград е със запорирани сметки и не могат да финанисрат нито детски градини, нито училища - нищо
От вчера община Велинград е със запорирани сметки и не могат да финанисрат нито детски градини, нито училища - нищо Снимка: Булфото

От вчера община Велинград е със запорирани сметки и не могат да финанисрат нито детски градини, нито училища - нищо.

Това заяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. По думите му задлъжнялостта на общината е над 20 млн. лв. "Колко от вас знаеха, че в последните 4 години Община Велинград е докарана до фалит?", запита финансист №1. И допълни:"Може някой от вас да е знаел, но обществото не чу и местният общински съвет не е разглеждал този проблем. Този проблем идва веднага след изборите с огромен интензитет и общината е блокирана". Както вече стана ясно с промени в закона за публичните финанси се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини. С тях се определят условията, наличието на които показва до каква степен общините са с финансови затруднения. "Винаги ще има притеснения за субективизъм. Със сигурност в момента няма абсолютно никакъв ред за това. Такова е и мнението на част от кметовете, с които съм говорил, че така ще се вкара наистина един ред, който досега въобще липсва в нашето финансово законодателство, свързано с взаимоотношенията между правителството и местните власти", отбеляза Горанов, предаде Стандарт.

И посочи, че оздравителните планове на общините ще се предлагат от самите тях, могат да включват и вдигане на местни такси. "Централното правителство ще ги оценява дали са адекватни на фона на проблема, който съществува и ако се приеме, че са адекватни ще бъдат подкрепян. Ако се приеме, че са неадекватни и че не се изпълняват, няма да бъдат подкрепяни", каза още финансовият министър. "Свършва мандатът на кмета, той става, тръгва си и зад него остава една фалирала община", каза финансовият министър. "Няма механизъм, по който държавата да помага и да принудим кметовете да предприемат оздравителни мерки и да информират общинските съвети за съществуващия проблем",посочи Горанов. И уточни, че прави политическа оценка на кметовете: "Лошо управление има независимо от цвета на кметовете, затова искаме да създадем задължения за тях, когато по обективни показатели са довели общината до финансов колапс, те да са длъжни поне да го съобщят и да предприемат необходимите мерки". "Наблюденията от последните години са, че липсва адекватен механизъм, при който кметът да бъде задължен да информира местната общност и общинския съвет, че такъв проблем съществува. Обикновено такива проблеми излизат на бял свят след местни избори, когато всичко вече е стигнало до такава степен, че на практика общината вече е пред фалит", посочи Горанов. По думите му интерес да бъдат подпомагани от правителството проявяват всички общини. И уточни: "Тези, които по наши предварителни оценки ще попаднат при налагането на критериите заложени в закона, са около 20-тина общини.

"Общите задължения на общините са доста големи. Просрочените са около 150 – 160 млн. лв., но това са просрочените, а общите задължения на общините са в доста по-голям размер", поясни финансовият министър. "От гледна точка на операции по финансиране, тъй като предвиждаме отпускането на заеми, може да се разпростираме до размера, докъдето правителството има ликвиден буфер, т.е. до размера на фискалния резерв. Разбира се едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, но със сигурност има общините, които обективно в момента обективно не могат да изпълняват функциите си. Идеята на този механизъм е не само да реши този проблем, а да ангажира местните власти когато има проблем – той да се знае от местната общност", коментира още той.

"Наблюденията от последните години са, че липсва адекватен механизъм, при който кметът да бъде задължен да информира местната общност и общинския съвет, че такъв проблем съществува. Обикновено такива проблеми излизат на бял свят след местни избори, когато всичко вече е стигнало до такава степен, че на практика общината вече е пред фалит", каза още той.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари