Великобритания напуска Европейския съюз на 31 октомври

2
Вихърът Brexit отново се завъртя бурно през последните дни
Вихърът Brexit отново се завъртя бурно през последните дни

Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, въпреки че премиерът Борис Джонсън изпрати макар и неподписано от него писмо до Европейския съюз с искане за забавяне на Brexit. Това съобщи правителството в неделя, предава Reuters. 

Вихърът Brexit отново се завъртя бурно през последните дни – в четвъртък изненадващо бе постигнато ново споразумение между Лондон и Брюксел, в събота неговото гласуване от британския парламент бе отложено, но пък депутатите приеха Закона на Бен, задължаващ Джонсън да поиска отлагане на излизането на Обединеното кралство от ЕС.  

Притиснат от законовите промени, инициирани от противниците му, премиерът на Великобритания се видя принуден да изпрати писмо до Доналд Туск, председател на Европейския съвет, с искане Brexit да бъде отложен за трети път до 31 януари. Късно в събота той стори това, но без да подпише лично документа, показвайки по този начин изричното си несъгласие. Джонсън настоява, че поредно отлагане на срока за Brexit е дълбоко разяждащо и грешно. 

Един от най-високопоставените му министри заяви, че Великобритания все още е напът да напусне Блока на 31 октомври. „Ние ще напуснем до 31 октомври. Имаме средствата и способността да го направим“, заяви Майкъл Гоув, министърът, отговарящ за подготовката за Brexit без сделка, пред Sky News.

По думите му писмото е било изпратено само заради изискването на парламента. „Но парламентът не може да промени мнението на премиера, парламентът не може да промени политиката или решителността на правителството“, изтъкна Гоув. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари