Вдигат с още 10% заплатите на военните

0
Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Моята амбиция, откакто съм станал министър на отбраната, е да се промени социалният статус в армията. Виждате, че в две поредни години увеличаваме заплатите на служещите с 10% и по наши разчети смятаме да направим това и в бюджет 2020.

Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, пише Труд.

До края на годината трябва да имаме сключен договор с една от трите фирми, участвали в конкурса за двата нови патрулни кораба на ВМС.

Каракачанов припомни, че оферти са подали българската компания “МТГ Делфин”, немската “Лурсен Верфт” и италианската “Финкантиери”. Финансирането е 820 млн.лева без ДДС и е гарантирано с пари в бюджета, след като беше гласувано от НС.

Изпратени са писма до участниците в конкурса за някои корекции в офертите, на които трябва да отговорят, посочи Каракачанов. За бойния флот ще бъдат закупени два минни ловци, втора ръка. ВМС имат минен ловец “Цибър”, но нормалното число от един клас кораби е 3, за да има възможност за продължително изпълнение на задачите, допълни командирът на бойния флот контраадмирал Кирил Михайлов.

4 фирми са проявили интерес за участие в конкурса за бронирана машина за сухопътните сили. През март-април може да бъде сключен договорът, каза още военният министър.

Уверенията, че проектът за бронираната машина може да се осъществи бързо, не се получиха, оказа се, че липсва опит, докато при самолетите и корабите този механизъм беше отиграван и друг път, коментира Каракачанов.

Той посочи, че проектозаконът за доброволната военна служба е готов и трябва да влезе в парламента. Предвижда се хората, решили да получат за 3, 6 или 9 месеца доброволна подготовка, да имат защитата на закона, че работодателите им няма да нарушават кариерното им развитие и с предимство ще постъпват в полицията и в службите за сигурност.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари