"Възраждане" внесе 590 хиляди подписа за референдум срещу еврото

5
Влизането в Еврозоната е капан, от който няма изход, каза Костадинов
Влизането в Еврозоната е капан, от който няма изход, каза Костадинов Снимка: Facebook

Влизането в Еврозоната е капан, от който няма изход, каза Костадинов

"Възраждане" внесе в парламента 590 хиляди подписа за референдум за запазване на българския лев. Лидерът на партията Костадин Костадинов изрази убеденост, че той ще се проведе наесен заедно с местните избори, но това зависи от редица фактори като например колко дълъг ще е животът на бъдещия 49-ти парламент, предаде Дневник.

"Влизането в Еврозоната е капан, от който няма изход", каза Костадинов, допълвайки твърдението си с познатите аргументи, че това щяло да доведе до унищожаване на спестяванията на българите и обезценяване на доходите.

Инициативата за събиране на подписи за референдум срещу еврото на "Възраждане" започна на 10 януари. Въпросът, под който се подписваха гражданите бе зададен така: Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043г.? Причината да бъде формулиран по този начин е, че директни въпроси от типа "Подкрепяте ли въвеждането на еврото в България?" са изключени, тъй като Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление забранява произнасяне по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, а с влизането си в Европейския съюз България е обявила, че ще приеме единната европейска валута, като сама решава кога да стане това. Това беше и причината президентът Румен Радев да отклони искането на "Възраждане" да свика допитване по темата.

Внасянето на подписите в Народното събрание е само първата стъпка от процедурата. От тук нататък председателят на Народното събрание незабавно изпраща подписката на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която извършва служебна проверка не по-късно от 45 дни от получаването ѝ. Изпълнението на това условие може да се осъществи не по-рано от 19 април, когато се смята, че ще държавният глава Румен Радев ще свика Народното събрание. Тогава депутатите би трябвало да изберат и председател на парламента, който да продължи с изпълнението на процедурата.

Ако ГРАО установи наличието на над 400 хил. валидни подписа, депутатите се задължават да насрочат референдум, без да обсъждат предложението. Уловката обаче е, че парламентът разполага с до три месеца за произнасяне, независимо дали става дума за насрочване на допитване (при внесени 400 хил. подписа), или за обсъждане на искането (при 200 хил). Така взимането на решение отива към юли-август, ако изобщо по това време има работещо Народно събрание. Дори да бъде взето, решението може да бъде забавено още преди президентът да насрочи дата за провеждане на референдум, ако 48 депутати го оспорят пред Конституционния съд. Той трябва първо да се произнесе по допустимостта на искането, а след това - по същество. Няма изискване в какъв срок да стане това.

След окончателното произнасяне на съда президентът разполага с още един месец от обнародването на решението на Народното събрание да определи датата на референдума. Самото допитване може да се насрочи между два и три месеца след датата на обнародване.

Най-важно изискване, за да бъде взето решение на референдум, е активността на гражданите. По закон резултатът от допитване до народа е задължителен и легитимен, само ако са гласували поне толкова гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори. В неделя техният брой достигна 2 683 606 или 40.6 %. Това означава, че важно решение като отлагане на членството на България в еврозоната може да бъде взето от по-малко от половината граждани с право на глас.

В същото време национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч" по поръчка на Министерството на финансите показа, че макар едва 10 на сто от хората да се чувстват информирани по темата, всеки втори българин е против въвеждането на еврото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    до 2
    То понеже дебилите, подкрепящи Тиквата или харвардците сте изключително интелигентни! :) Нищо лично, теле! Бия те с твоите камъни по твоята глава. Съжалявам, че е куха.
  • -7
    2
    Онбашия
    Най-големите маргинали са фенове на тия глупаци от израждане. Да го духат те и необразованите им последователи.
  • 7
    1
    Един от многото
    Дерзай, Коце! С теб сме! С теб ще бъдем и на референдума и на следващите избори! Бий по путката с черпака всички военолюбци, €вроатлантици, псевдоусраинци и лизачи на американски задници! Независима държава сме, с независима валута и разумно население!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари