Върховният съд отмени такса "сградна инсталация"

0
Обмислят промени в законодателството след отпадането на таксата
Обмислят промени в законодателството след отпадането на таксата Снимка: Thinkstock/Guliver

Съдебна сага за сградната инсталация в многофамилни сгради и изискването на "Топлофикация" неползващи топлинна енергия да плащат, приключи на пореден етап.

С решение 4777/2018 г. на трето отделение на Върховен Административен Съд (ВАС) по гр.дело 1372/2016 г. бе отменена формулата от Методиката към Наредба 16-334 за топлоснабдяването, чрез която се изчислява количеството топлинна енергия, излъчена от сградната инсталация в многофамилна сграда. 

Мотивите – чрез формулата се изчислява произволно количество топлинна енергия, докато Законът за енергетиката, Законът за енергийната ефективност и Директива 2012/27/ЕС за енергийната ефективност изискват на клиентите да се фактурират действителни количества енергия. 

Последното открито съдебно заседание по делото се проведе на 11 декември 2017 г. 

Работна група в Министерството на енергетиката обсъжда промени в енергийното законодателство за такса сградна инсталация, заяви енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпрос какво ще предприеме ведомството й, след като има съдебно решение за отмяна на такса сградна инсталация, предаде News.bg.

В групата влизат потребителски организации, както и представители на браншовите организации.

Надявам се с общи усилия да успеем да постигнем едни промени в Закона за eнергетиката в частта за Топлоснабдяване, които да бъдат изцяло съобразени с европейските изисквания и изцяло в интерес на българските потребители, обясни министърът.

Припомняме, през 2017 г. в Съда на ЕС бе разглеждана жалба срещу такса сградна инсталацияСъдът бе ангажиран да тълкува дали е допустимо начисляването на "такса сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централното отопление.

Тълкуванията на СЕС са по запитване на българските съдилища за това как да се прилага правото на ЕС в български условия при доставката на централно отопление на потребители.

От своя страна самото запитване е по повод дело на сдружението с нестопанска цел "Сдружение за правна помощ на потребителите", според което се наблюдава пробив в наложената практика българският съд да тълкува разпоредбите на правото на Европейския съюз.

С отмяната на такса сградна инсталация се зае и омбудсманът Мая Манолова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари