Формулата „сградна инсталация“ е незаконна

0
Топлофикациите буквално ограбват българските граждани по една измислена формула
Топлофикациите буквално ограбват българските граждани по една измислена формула

Засегнати са интереси за над 1 милиард лева

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви формулата за енергията от сградна инсталация за незаконна, защото е невярна и ощетява потребителите. Тя нарушава и европейска директива, която изисква клиентите да плащат само за действително потребена енергия. Съдът я отмени заедно с част от методиката към Наредбата за топлоснабдяване с решение от 3 юли по дело №746/21. То е образувано по жалба на Л. Каменов от София и към нея са се присъединили още 7 потребители на столичното парно. Съдът също осъди Министерството на енергетиката, автор на невярната формула, да заплати 2550 лева съдебни разходи по делото, започнало през 2021 г. и проточило се вече повече от три години, пише „Телеграф“.

Отменена е новата идентична на старата формула, която Министерството на енергетиката промени заедно с Наредбата за топлоснабдяване, след като беше осъдено от гражданина Стоян Грозданов за невярната и ощетяваща потребителите формула също пред тричленен състав на ВАС. Ведомството на тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова промени наредбата, за да избегне крайното осъждане от петчленен състав на ВАС. Върховният съд тогава наистина прекрати делото заради „липса на интерес“ след козметичната промяна на формулата. Преди година Съдът на ЕС в Люксембург обаче определи като неправилна честата практика на българските съдилища да спират съдебни производства при козметични промени в административни и законодателни актове и определи, че делата трябва да се довършват, защото преди промените са нанесли вреди на гражданите.

Топлофикациите буквално ограбват българските граждани по една измислена формула

Имаме едно дългоочаквано решение по новата стара формула. За пореден път показваме, че „Топлофикация София“ и другите топлофикации по една измислена формула буквално ограбват българските граждани, заяви адвокатът по делото Данчо Стоянов.

Никой не оспорва заключението на вещото лице, че формулата е невярна и че ощетява едни потребители за сметка на други, коментира и вторият адвокат по делото Андрей Славчев. „При прилагането ѝ се получава така, че хората, които са без радиатори и използват друг източник на енергия или пестят и употребяват твърде малко топлина, плащат сметките на хората, които ползват топлинната енергия за отопление. Тоест прехвърля се сметка от едни потребители на други“.

Минималното, което се изисква сега от министъра на енергетиката, е да предприеме действия, с които да се приеме една адекватна формула, правило, за да може хората да заплащат това, което потребяват, е категоричен Славчев.

Ще изчакаме 14-дневен срок да видим каква ще бъде реакцията на Министерството на енергетиката. Във всички случаи, то не може да обжалва нищо по същество. Ако обжалват, ще бъде само за да спечелят време и дадат възможност на топлофикациите да продължават изнудването на гражданите, каза защитникът Стоянов. Решението на ВАС показва, че не всичко в България е загубено. Въпреки че сигурно съдиите са били под натиск с оглед на икономическия интерес около 1 млрд. на година, те са предпочели да си останат съдии. Има още надежда в съдебната система, докато има такива съдии, заключи Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Евелина Михайлова
    Дано има положителен отговори да се спре с тази измама.
  • 4
    2
    до 1
    Абсолютно вярно! Даже има случаи -съден без да знае клиент,осъден ,естествено и след това " обжалвал" ,отново без да има хабер ,че въобще е съден някога . Накрая пак осъден и след това уж обжалване. Научава като го извика съдия -изпълнителят.Интересно кой го е подписвал в съда и кой е подавал обжалването от негово име и с.негов подпис. И как в съда са приемали документите.Иначе осъждането е законно ,защото законът е такъв. човекът просто не знае ,че дължи понякога жалки суми ,които набъбват до сстотици и хиляди с таксите на съда и лихвите.
  • 13
    1
    Я, нещата май ще се случат
    Идея си нямате колко хиляди и десетки хиляди хорица са били осъдени от топлофикациите за това че нямат, че никога не са имали радиатори. Хорица, които дори не са били уведомени че водят дела срещу тях! Хорица, които от десетилетия живеят в чужбина, но си пазят по някоя панелка за старини. А колко човешки живота приключи ЧСИ Хаджииванов /той беше фаворита на русенската топлофикация/. Да, приключени животи. Като видяха таксите които му "дължат" хорицата просто си умираха по стълбите. Да видим как ще се развият нещата. Да видим как ще се връщат парите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари