600 животновъдни ферми в Нидерландия ще трябва да затворят

0
В Нидерландия има 53 000 ферми и страната е един от най-големите износители на селскостопански продукти в света
В Нидерландия има 53 000 ферми и страната е един от най-големите износители на селскостопански продукти в света Снимка: БТА

В Нидерландия има 53 000 ферми и страната е един от най-големите износители на селскостопански продукти в света

Нидерландското правителство изглежда малко вероятно да направи каквито и да е компромиси въпреки продължаващите протести на фермери срещу екологичните разпоредби, според назначен от държавата посредник, който каза, че стотици ферми ще трябва да затворят, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Правителството трябва да действа възможно най-скоро и да изкупи най-големите замърсители, за да намали азотните емисии с 50 процента до 2030 г., отбеляза посредникът Йохан Ремкес.

Той допълни, че между 500 и 600 големи животновъдни ферми, които се намират близо до застрашени райони, ще трябва да затворят.

Ремкес беше нает от правителството да посредничи на фона на все по-яростните протести на фермерите. През лятото те блокираха движението, като изградиха бариери по пътищата и в някои случаи подпалиха блокади.

Медиаторът Ремкес представи доклада си след провеждане на десетки срещи със замесените страни.

Нидерландия трябва значително да намали азотните емисии, според решение на Върховния съд. Това може да доведе до затварянето на около 30 процента от животновъдните ферми - едни от най-големите замърсители, показват изчисления на правителството.

Ремкес обаче призова за решения, съобразени с конкретната ситуация в засегнатите региони. Той също така отбеляза, че и други замърсители, като промишлеността и транспорта, са принудени да намалят своите емисии.

Докладът му призовава за щедри компенсации за фермерите, които трябва да се откажат от фермите си. Правителството сега обсъжда следващите стъпки, като решение относно екологичните разпоредби се очаква преди края на октомври.

В Нидерландия има около 53 000 ферми, което прави страната един от най-големите износители на селскостопански продукти в света.

Миналата година обемът на износа достигна около 105 милиарда евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари