В Германия има 7 случая на тромбоза след ваксинация с "АстраЗенека"

1
Това представлява много малък риск - но ако наистина има връзка с ваксинациите, това е несъразмерен риск, заяви министърът на здравеопазването
Това представлява много малък риск - но ако наистина има връзка с ваксинациите, това е несъразмерен риск, заяви министърът на здравеопазването Снимка: ЕПА

 

Това представлява много малък риск - но ако наистина има връзка с ваксинациите, това е несъразмерен риск, заяви министърът на здравеопазването 

Временното спиране на поставянето в Германия на ваксината на "АстраЗенека" последва откриването на седем случая на тромбоза при хора с поставена доза, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА.

"Случвало се е много рядко", каза Шпан, визирайки случаите с образуване на тромби в мозъчните вени, за които се съобщава в Германия. "Досега има седем съобщени случая, които са свързани с тромбоза в мозъчните вени, сред 1,6 милиона ваксинации (с препарата на "АстраЗенека") в Германия."

"Това представлява много малък риск - но ако наистина има връзка с ваксинациите, това е несъразмерен риск", заяви Шпан.

Преди това министерството на здравеопазването обяви временно преустановяване на използването на ваксината, по препоръка на Института по ваксините и биопрепаратите "Паул Ерлих".

Ползите от използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" надвишават рисковете. Това пък заяви днес полският здравен министър Адам Неджелски, след като редица страни временно спряха употребата й заради опасения за странични ефекти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"В момента все още вярваме, че ползите от ваксинацията от гледна точка на повишаване на обществената безопасност са много по-големи от възможните рискове от приемането на ваксината на "АстраЗенека", каза Неджелски.

Той заяви, че засега няма основания за преустановяване на употребата на ваксината, но че Полша ще изпълни препоръката, която Европейската агенция по лекарствата се очаква да даде тази седмица.

"От една страна трябва да сме много внимателни тук, но също така не трябва да изпадаме в истерия", каза министърът. Той обяви, че Полша очаква да получи 1 милион дози от ваксината на "АстраЗенека" през април.

Полша съобщи днес за 10 896 нови заразявания с коронавирус - със 77 процента повече в сравнение с миналия понеделник. Неджелски заяви, че ако тенденцията продължи, Полша ще трябва отново да наложи национални ограничения, след като те бяха заменени от регионални мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари